Euripides

Euripides som tragedieforfatter

Euripides var en græsk tragediedigter fra Athen, som levede i tiden 485-406 f.Kr. Han er den yngste af de tre store dramatikere, som desuden tæller Aischylos og Sofokles. Hans mest berømte tragedie er Medea, men han har også skrevet værker som Ifigenia i Aulis, Elektra og Trojas kvinder.

Euripides var ikke særlig populær i sin samtid i Athen. Han vandt kun førsteprisen i tragediekonkurrencen fire ud af de ca. tredive gange, han stillede op. Årsagen er formentlig, at hans tragedier virkede provokerende og udfordrende for store dele af det græske publikum.

Euripides var fortaler for nye tanker, og hans tragedier sympatiserer ofte med befolkningsgrupper, der var nederst i samfundshierarkiet, fx fremmede og kvinder. Desuden kritiserer han ofte de magtfulde mænd i samfundet og sætter spørgsmålstegn ved, om samfundet er retfærdigt. Denne form for kritik har formentlig ikke været populær i de toneangivende dele af det græske publikum.

Eftertiden har givet Euripides’ tragedier oprejsning. Han var i århundrederne efter 400 f.Kr. den mest populære af de græske dramatikere. Derfor er der bevaret hele sytten af Euripides’ tragedier, mens der er bevaret syv tragedier af henholdsvis Sofokles og Aischylos.

Analysehjælp til Euripides' værker

Vi har hjælp til analyse af Euripides' mest kendte værk, Medea.

...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind