Sofokles

Sofokles' biografi

Sofokles var en græsk dramatiker fra Athen, som menes at være født omkring år 496 f.Kr.  Han er en af de tre store tragediedigtere fra Athens storhedstid sammen med Aischylos og Euripides. Hans mest berømte tragedier er Kong Ødipus og Antigone.

Sofokles var ikke bare tragedieforfatter, men også en politiker, der var dybt involveret i det athenske demokrati og bystatens religion. Blandt andet var han en overgang strateg (politisk leder og general i hæren), og han oprettede den religiøse kult for lægeguden Asklepios i Athen. Hans tragedier er prægede af hans samfundsmæssige interesse. De kan ofte fortolkes som en kommentar til den religiøse og politiske udvikling i Athen.

Sofokles deltog for første gang i tragediekonkurrencen som 25-årig, hvor han blandt andet vandt over Aischylos. Han deltog herefter i konkurrencen næsten hvert år og vandt den i alt 17 gange. De år han ikke vandt, blev han nummer to. Sofokles skrev omkring 100 dramaer, men kun syv tragedier er bevaret i dag i deres fulde længde.

Sofokles døde omkring år 406 f.Kr. De sidste år af hans levetid var præget af den peloponnesiske krig, og hans hjemby var under belejring af Sparta, da han døde. Af respekt for Sofokles tillod general Lysander fra Sparta, at belejringen kortvarigt blev hævet, så Sofokles kunne blive begravet i familiegraven, som lå uden for Athens mure.

Analysehjælp til Sofokles’ værker

Her finder du hjælp til analyse af Sofokles' mest berømte tragedier, Kong Ødipus og Antigone....

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind