Delopgave C: Unges sociale liv

Her finder du vores opgavehjælp til Delopgave C: Unges sociale liv fra eksamenssættet “Værdier”, der blev brugt til eksamen i Samfundsfag A på STX d. 4. december 2020.

Opgaveformuleringen lyder: 

2. Undersøg, hvad der af materialet i bilag C1 (tabel 1, tabel 2, figur 1, tabel 3, figur 2 og figur 3) kan udledes om ændringer i unges sociale liv i perioden fra 2009 til 2017. Undersøgelsen skal understøttes af relevante beregninger, og du skal anvende viden om socialisering.

3. Diskutér fordele og ulemper for de unge ved en stigende brug af sociale medier. Diskussionen skal tage udgangspunkt i bilag C2, og du skal anvende sociologiske teorier.

 

Uddrag fra siden Hjælp til at besvare spørgsmål 3

Den herredømmefri samtale er en samtale, hvor alle frit kan deltage og hvor det bedste argument vinder. Forudsætningerne for at denne form for samtale kan finde sted er, ifølge sociologen Jürgen Habermas, at samtalen bygger på sandhed, oprigtighed og et ønske om at forstå hinanden. Habermas mener, at den herredømmefri samtale er vigtig for demokratiet.

Ved første øjekast kan det virke som om, at sociale medier rummer potentialet for den herredømmefri samtale, da sociale medier skaber et rum, hvor alle kan deltage. Dog bruges sociale medier sjældent med det formål at lytte til andres holdninger. Tværtimod bruges sociale medier typisk til promovere ens egen holdning uden at lytte til modparten. Folk har også en tendens til “at råbe højt” og have en hård tone på sociale medier. Det hæmmer den herredømmefri samtale, da samtalen ikke rummer et ønske om at forstå. Der eksisterer også såkaldte trolls på sociale medier, der bevidst chikanerer andre brugere for egen fornøjelse og som ofte ikke mener det de siger. Den hårde tone og trolls kan være afskrækkende for unge og hæmmer deres mulighed for at deltage i den politiske debat.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Delopgave C: Unges sociale liv

[7]
Bedømmelser
 • 04-12-2022
  Givet af 3.g'er på STX
 • 09-09-2022
  Givet af 3.g'er på STX
 • 07-05-2022
  Givet af 3.g'er på STX
 • 23-01-2022
  Givet af 1.g'er på STX