Kommuner

...

Kommunalpolitik

Kommunalpolitik er på mange måder ligesom landspolitik. De fleste partier fra landspolitik stiller også op kommunalt. Ligesom det typisk er Venstre eller Socialdemokratiet, der har statsministerposten, så er det typisk også disse partier, der har borgmesterposten.

Kommunalpolitik adskiller sig dog på nogle punkter fra landspolitik:

For det første er det normalt, at der udover partier også er borger- og lokallister, der stiller op til kommunal- og regionsvalg. En lokalliste stiller op som repræsentant for et bestemt lokalområde. Formålet er typisk at sikre, at det pågældende lokalområde får et tilstrækkeligt antal ressourcer og velfærdsinstitutioner. En borgerliste kan også repræsentere et lokalområde, men de opstår også som et opgør med de etablerede partier eller for at sætte fokus på en bestemt politisk sag. Eksempelvis arbejder Psykiatri-listen for at fremme psykiatrien i regionerne.

For det andet går partier ofte i valgforbund med hinanden i kommunalpolitik. Et valgforbund har til formål at sikre, at stemmer ikke går til spilde. Når partier går sammen i et valgforbund, så vil de stemmer, der er gået til et parti, som ikke …

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind