Politiske niveauer

I Danmark har vi decentraliseret den offentlige sektor. Det betyder, at magten er spredt ud til forskellige myndigheder. Formålet med decentralisering er dels at opgaverne i den offentlige sektor løses så tæt på borgerne som muligt, hvilket gør det lettere at få indflydelse eller klage. Dels for at tilgodese de forskellige behov og dermed forskellige ønsker til den offentlige sektor, som kan ligge hos borgerne forskellige steder i landet. Ulemperne ved decentralisering er, at det kan føre til ulighed i udbuddet af velfærd samt at nogle problematikker løses bedst centralt.

Vi har tre politiske niveauer i Danmark:

Her kan du læse et uddrag fra siden om danske kommuner

Kommunerne har mange opgaver og derfor også mange udgiftsposter. Til at finansiere udgifterne har kommunerne også en række indtægtskilder: kommuneskat, tilskud fra staten og indtægter fra salg af ydelser. 

Overordnet set har kommunerne stor frihed i, hvordan de anvender deres indtægter. Men staten har også underlagt kommunerne nogle rammer. Hvert år indgår Kommunernes Landsforening (KL) en aftale med staten. Det er forskelligt, hvad aftalen indeholder, men der vil typisk være en økonomisk ramme, der sætter et maksimum for kommunernes forbrug. Aftalen kan også indeholde særlige politikområder, der skal have mere fokus. Det er muligt for staten at sanktionere kommunerne, hvis de ikke overholder aftalen.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind