Lovgivningsprocessen

Initativfasen

Lovgivningsprocessen starter med, at nogle får en idé til en lov. Det kan være, at EU har vedtaget et direktiv, som skal indføres i dansk lovgivning. Det kan være, at ny teknologi kræver ny lovgivning. Det kan være, at interesseorganisationer rejser en problemstilling eller at en sag er meget omtalt i medierne og dermed kommer på politikernes dagsorden. Eksempelvis har en række skandaler på landets plejehjem ført til lovforslag om øget tilsyn og regulering af ældresektoren.

Lovforberedelsesfasen

Idéer til et lovforslag skal igennem et større forberedelsesarbejde, før de kan blive fremsat i Folketinget. Af den grund er det typisk regeringen, der fremsætter lovforslag, eftersom de har adgang til centraladministrationen. Men alle Folketingsmedlemmer må fremsætte lovforslag.

I lovforberedelsesfasen vil der ofte blive nedsat en arbejdsgruppe af embedsmænd, der skal forberede et udkast til lovforslaget. Arbejdsgruppen undersøger den eksisterende lovgivning og laver analyser af konsekvenserne af et givent lovforslag. Ofte vil embedsmændene også kontakte forskellige eksperter eller interessegrupper for at høre deres mening. Alle lovforslag sendes også i høring, hvor interessegrupper har mulighed for at udtale sig. Dog betyder det ikke, at interessegrupperne nødvendigvis bliver lyttet til. 

I forberedelsen af lovforslaget vil man typisk også skele til, hvad ma...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind