Cicero

Vores kompendium om Marcus Tullius Cicero går i dybden med nogle af hans mest centrale værker samt hans liv som romersk politiker og taler. 

Vi har en side om Ciceros liv på senrepublikkens tid og hans betydningsfulde karriere i Rom som politiker og advokat. 

Du finder også grundig hjælp til nogle af hans centrale tekster: Om staten, Første catilinariske tale, Forsvarstale for Cælius, Fjerde philippiske tale og Stoiske paradokser.

Desuden har vi en side med hele kompendiets indhold i note-form.

Indhold:

Her kan du læse et uddrag af kompendiet:

Hvem var Cicero?

Marcus Tullius Cicero (106-43 f.Kr.) var en romersk politiker, taler, advokat og forfatter. Han opnåede stor indflydelse i Rom og blev kendt som forsvarer af republikken som statsform. Han arbejdede for at bevare republikken i en tid, hvor forskellige hærførere forsøgte at vælte den og erstatte den med eneherredømme, bl.a. Julius Cæsar.

Cicero begyndte sin karriere som advokat i år 80 f.Kr. Han opnåede hurtigt stor succes og blev anerkendt som en af de bedste talere og forsvarere i Rom. Ud fra dette gode ry begyndte han sin politiske karriere, og han opnåede i år 63 f.Kr. at blive konsul, den højeste politiske post i Rom.

Han var desuden en flittig forfatter og skrev om både retorik, filosofi, etik og statslære. Mange af hans breve, politiske taler og forsvarstaler er bevarede. Hans værker har haft enorm betydning i senere tider, især når det gælder retorik, jura og statslære.

Cicero som politiker

Cicero tilhørte den lavere romerske overklasse, ridderstanden, og ikke nobiliteten, som udgjorde den politiske og samfundsmæssige elite. Han måtte derfor arbejde sig op fra bunden og blev regnet for en “homo novus”, dvs. en "ny mand" i den politiske top. 

Han havde ingen stor formue eller mange klienter, hvilket de fleste andre politikere byggede deres magt op om. Derfor var det hans evner som taler og politiker i praksis, der skulle ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Cicero

[1]
Bedømmelser
  • 17-04-2024
    Givet af 3.g'er på STX