Alexander den Store

Hvem var Alexander den store?

Alexander den Store er en af de mest berømte og beundrede personer fra antikken. Han var en makedonsk konge, der lykkedes med at erobre det enorme Perserrige mod øst, som havde været grækernes hovedfjende siden perserkrigene. Dermed skabte han en ny epoke, kaldet hellenistisk tid, hvor græsk kultur spredte sig til Mellemøsten.

Alexander blev født i 356 fvt. som søn af den makedonske konge, Filip II. Han fik en græsk opdragelse og havde en overgang den athenske filosof Aristoteles som lærer. Allerede som 20-årig blev han konge, da Filip II blev myrdet i 336 fvt. To år senere indledte han det storslåede felttog mod Perserriget. Han tabte aldrig et eneste slag, på trods af at hans hær ofte var i undertal. Det er en af grundene til, at han huskes som en af de største hærførere i historien og har fået tilnavnet “den Store”.

Alexander i kamp mod perserne. Mosaik fra ca. 100 fvt.
Kilde: Det Nationale Arkæologiske Museum, Napoli. Foto: Berthold Werner / CC BY-SA 3.0

Den historiske baggrund for Alexanders bedrifter

Makedonerne var et folk fra den nordlige udkant af det græske område. Mange grækere anså dem for ‘barbarer’, dvs. ikke-grækere. Men Alexanders far og hans forgængere var optaget af græsk kultur og sørgede for at indføre den i deres rige. Den makedonske overklasse var blevet helleniseret. Alexander talte græsk og opfattede sig selv som græker. Derfor blev hans enorme rige by...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind