[1]

Antikkens Grækenland

Vores kompendium om antikkens Grækenland går i dybden med den historiske udvikling, samfundet og kulturen i det gamle Grækenland. Indholdet er særligt rettet mod faget Historie i gymnasiet. Vi har også et kompendie om antikken generelt.

Indhold:

Her kan du læse et uddrag:

Hvad er antikkens Grækenland?

Antikkens Grækenland er en samlet betegnelse for Grækenlands historie, samfund og kultur i tiden ca. 750-30 fvt. Perioden indledes med polis-kulturens fremvækst i 700-tallet fvt, og man siger traditionelt, at den afsluttes med den sidste hellenistiske (græsk-prægede) herskers nederlag til romerne i 31 fvt. Dvs. Kleopatras nederlag i slaget ved Actium.

Selvom antikken fortsætter helt frem til ca. år 500 evt, var Romerriget absolut dominerende i den sidste del af perioden. Du kan dog godt møde beskrivelser af antikkens Grækenland, som inkluderer denne del.

Det er vigtigt at forstå, at Grækenland ikke udgjorde en politisk enhed i antikken, men bestod af en lang række selvstændige bystater, kaldet poliser. De mest fremtrædende var Athen og Sparta, der kappedes om at være førende. 

Storhedstiden var ca. 500-323 fvt, som ofte kaldes ‘klassisk tid’. Den var kendetegnet ved en yderst højt udviklet kultur og samfundsform samt en høj grad af konkurrence mellem bystaterne. Et højdepunkt, som ofte trækkes frem, var Athens guldalder i 400-tallet fvt, hvor nye former for politik, filosofi, litteratur, teater, arkitektur og kunst blev udviklet. Særligt vigtig var udviklingen af demokratiet.

Arven efter denne storhedstid har sat dybe spor i Europas historie og kultur helt frem til i dag. Antikkens kultur udgør et udgangspunkt for europæisk politik, samfundstænkning, filosofi, arkitektur, kunst - og meget mere. Grunden til, at vi bliver ved med at beskæftige os med Grækenland i skolen, er, at vi forstår os selv bedre, når vi forstår de gamle grækere og deres samfund.

Kort over Grækenland i antikken med de vigtigste bystater.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Antikkens Grækenland

[1]
Bedømmelser
  • 20-01-2024
    Givet af 3.g'er på STX