Polis

Polis betyder ‘bystat’ og var statsformen og samfundsformen i antikkens Grækenland. Landet var ikke en samlet nationalstat som i dag, men bestod af mange hundrede poliser, som var selvstændige bystater. Alligevel opfattede grækerne sig som ét folkeslag, fordi de havde fælles sprog, religion og kultur.

Fysiske kendetegn

En græsk polis bestod af en større by med et omkringliggende landområde. Af størrelse kan disse bystater sammenlignes med en mindre dansk kommune. Den største polis, Athen, havde omkring 300.000 indbyggere i 400-tallet fvt., mens de mindste havde under 10.000. 

Hver by var omkranset af en bymur og var bygget op rundt om en høj, kaldet en akropolis, som var let at forsvare mod angreb. Her var vigtige bygninger som templer for guderne og skatkammeret ofte placeret.

Et andet gennemgående træk var byens torv, agora, som altid lå centralt. Torvet var centrum for det sociale liv og var både handelsplads, forsamlingsplads og hjemsted for templer og offentlige bygninger. På agora var der desuden ofte opstillet stentavler med nogle af bystatens vigtige love og beslutninger. Rundt om i landområdet lå markerne og de mange mindre landsbyer, der også var en del af enhver polis.

Se et billede af en græsk polis
 

Kun brugere med et Studienet medlemskab kan se dette indhold. Køb adgang.

Sociale kendetegn

En polis var særligt kendetegnet ved at være et fæll...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind