[0]

Antikken

Antikken som historisk periode dækker over den græske og romerske oldtid. Derfor er vores hjælp til perioden samlet i to kompendier, ét om Antikkens Grækenland og ét om Romerriget

Desuden forklarer vi generelt om antikkens kendetegn på siden Hvad er antikken? Du finder også en tidslinje med viden om perioder i antikken.

Indholdet er særligt rettet mod faget Historie.

Læs et uddrag af vores indhold om antikken:

Periodens datering

Traditionelt sættes begyndelsen af antikken til ca. 750 fvt. Det er der flere årsager til. For det første begynder den græske kolonisering af Middelhavsområdet på dette tidspunkt, hvor polis-kulturen (bystatskulturen) også for alvor vinder frem i Grækenland. For det andet afholdes de første Olympiske Lege i år 776 fvt, og for det tredje siger man traditionelt, at Rom grundlægges i 753 fvt.

Tidspunktet for afslutningen af antikken er mere omstridt. Det mest brugte er ca. år 500 evt. Argumentet er, at den sidste vestromerske kejser blev afsat i 476, som man derfor normalt sætter som året for Det vestromerske riges fald. Desuden blev Platons Akademi i Athen, der var en kulturbærende institution i antikken, lukket i 529. År 500 er en rund datering midt imellem disse to årstal.

Kendetegn

Antikken var et samfundsmæssigt og kulturelt højdepunkt i europæisk historie, der har sat dybe spor gennem tiden og helt frem til i dag. Der blev skabt højtudviklede samfund, særligt den græske polis (bystat) og det romerske imperium, og kulturlivet blomstrede i lange perioder. 

Der opstod en international, græsk-romersk kultur i Middelhavsområdet med omfattende kulturudveksling og samhandel, og hvor græsk og latin var de bærende sprog.

I de græske bystater blev forskellige politiske styreformer udviklet og prøvet af, og især Athens demokrati har været meget beundret. I Athen fik almindelige borgere for første gang mulighed for at lede en stat, og der blev skabt et åbent og dynamisk klima, hvor alt kunne diskuteres og udvikles. Her blev grundlaget for vestlig filosofi, retorik, teater, historieskrivning og demokrati skabt. 

I de græske områder fandt mange interessante udviklinger sted, bl.a. fordi grækerne havde en konkurrence-mentalitet. Arkitektur og kunst nåede nye højder, matematikken blev videreudviklet fra egypterne, og grundlaget for vestlig, videnskabelig tænkning blev skabt. Det skete ved, at græske filosoffer gik væk fra mytologiske forklaringer og i stedet forsøgte at forstå verden ud fra fornuftsbaserede argumenter.

Romerne videreførte i høj grad grækernes kultur, som de beundrede ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Antikken

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.