Samfund

Antikkens samfund var avanceret og havde en international, græsk-romersk kultur, der i romersk kejsertid strakte sig over hele Middelhavsområdet.

Perioden var domineret af samfundsforholdene i det antikke Grækenland og i Romerriget. Derfor har vi lavet målrettet hjælp til disse emner:

Bemærk, at vi også har hjælp til styreformer i antikken og desuden til demokrati i antikken, som stort set var lig med Athens demokrati.

Se desuden: Generelle kendetegn for antikkens samfund og kultur.

Læs et uddrag om samfundsforhold i antikkens Grækenland og Romerriget:

Samfundet i en græsk polis var særligt kendetegnet ved at være et fællesskab af borgere. Den typiske borger var bonde, men boede i byen og havde sine marker ude i landområdet. Samfundet blev bundet sammen af både at være et politisk, militært og kulturelt fællesskab. Borgerne afgjorde politiske spørgsmål sammen, kæmpede side om side i krig og udgjorde en enhed ved religiøse højtider og idrætslege som fx De olympiske lege.

[...]

Skellet mellem borgere og ikke-borgere var vigtigt i det romerske samfund på republikkens tid. Kun borgere havde politisk indflydelse og kunne stemme i folkeforsamlingen. De havde også en lang række rettigheder, som ikke gjaldt andre. Oprindeligt var det udelukkende romerske mænd, som ejede jord, der var borgere, mens tilflyttere, kvinder og slaver var uden borgerrettigheder. Efterhånden blev kategorien dog kraftigt udvidet, og omkring år 200 e.kr. fik alle frie mænd i riget romersk statsborgerskab. 

[...]

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind