SOP om Lorentztransformationen i Fysik A og Matematik A

 • HTX 3. år
 • SRP (Matematik A, Fysik A, SOP)
 • 10
 • 18
 • 4702
 • PDF

SOP om Lorentztransformationen i Fysik A og Matematik A

SOP'et starter fra bunden og beskriver hvordan den specielle relativitetsteori er blevet til, og hvad Lorentztransformationen er. Opgaven indeholder også regneeksempler og beviser - jeg forklarer slutteligt hvorfor astronomer kan opleve at se materiale der ser ud til at bevæge sig hurtigere end lysets hastighed.

Opgaveformulering

”Der ønskes en beskrivelse af Lorentz transformationen og nogle af de fysiske virkninger af denne.
Desuden ønskes en undersøgelse af virkningerne i de to grænser v-> 0 og v->c.

Undervejs i din beskrivelse skal du forklare, hvorfor astronomer kan se materiale som ser ud til at blive udslynget med hastigheder meget større end lysets. Som eksempel skal du bruge http://www.nrao.edu/pr/2005/fastblazars/.”

Studienets kommentar

Studieområdeprojektet på htx hed tidligere studieretningsprojekter (SRP). Eksemplet her er skrevet som et SRP. Udformningen af eksemplet kan derfor afvige fra den måde, som et SOP skal skrives og bygges op. Fx skal et SOP fylde 15-20 sider, hvor der tidligere var andre krav til længde. I dag skal du heller ikke skrive et engelsk abstract, men et resumé på dansk. De fleste krav er dog ens, så du kan sagtens bruge eksemplet til at få gode idéer til dit SOP.

Den bedste måde at bruge eksemplet er ved at bruge SOP-bogen sideløbende. SOP-bogen er opdateret på alle de nye regler, så du er sikker på at leve op til alle krav.

Indhold

Abstract 2
Problem statement 2
Approach 2
Conclusions 2
Opgaveformulering 2
Indledning 2
Begyndelsen 3
Galilei transformationen 4
Lorentz transformationen 5
Lorentz transformationen i de to ydergrænser 6
Tidsforlængelsen 7
Eksempel 1:Tidsforlængelsen 8
Længdeforkortensen 8
Eksempel 2:Længdeforkortelsen 9
Relativistisk masse 9
Eksempel 3: Rejse gennem mælkevejen 11
Rumtidsdiagrammerne 12
Visualisering af Lorentz transformationen 13
Overlyshastighed? 15
Slutbemærkning 16
Konklusion 16
Appendiks A 17
Betydelige cifre 17
Lysets hastighed 17
Inertialsystem 17
Standardkonfiguration 17
Litteratur 18

Uddrag

Indledning:
I denne opgave vil jeg først gennemgå de vigtigste dele af historien bag den specielle relativitetsteori hvorefter jeg ud fra et matematisk/fysisk samt logisk udgangspunkt vil forklare Lorentz transformationen og hvilke virkninger, den giver anledning til.

Jeg har valgt at udvide mit emne så det også omfatter den specielle relativitetsteori. Dette mener jeg giver en interessant og sammenhængende indgangsvinkel til Lorentz transformationen, som er selve grundstenen i den specielle relativitetsteori.

Opgaven forudsætter at læseren er bekendt med Appendiks A, der beskriver de specielle begreber der er brugt i opgaven med mere. Det meste af den litteratur jeg har brugt, er online pdf bøger.

Jeg vil hertil gerne gøre opmærksom på at jeg kun har hentet væsentlig information fra troværdige kilder som anerkendte læreanstalter og ansatte herpå... Køb adgang for at læse mere

SOP om Lorentztransformationen i Fysik A og Matematik A

[3]
Bedømmelser
 • 08-05-2014
  NEEEEEEEEEEEEEEEJ HVOR VAR DEN GOD OG HJALP MEGET
 • 06-10-2011
  Givet af HTX-elev på 3. år
  jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeep
 • 13-12-2012
  god opgave ................