[0]

Trygheds­narkomaner

Her får du hjælp til at analysere og fortolke digtsamlingen Tryghedsnarkomaner. Samlingen er skrevet af Vita Andersen og udkom første gang i 1977. Den var hendes debut som digter.

Avisernes anmeldere gav i enstemmighed bogen en hård medfart. Læserne så anderledes på den. Bogen blev voldsomt populær og solgte over 100.000 eksemplarer. 

Vi analyserer de overordnede virkemidler og temaer som går på tværs af Tryghedsnarkomaner. Du kan altså bruge analysehjælpen her som udgangspunkt for en analyse af samlingen som værk. Vi vil dog anbefale sig at udvælge en mindre antal digte, som du går i dybden med. Du kan finde hjælp til at analysere og fortolke de individuelle digte sidst i analysehjælpen.

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Vita Andersen er i Den Danske Ordbog krediteret som opfinder af ordet tryghedsnarkomaner, som lægger titel til digtsamlingen. Ordet var nemlig en sproglig nydannelse - det vi også kalder for en neologisme

Det er et sammensat og modsætningsfyldt begreb, som endda kan kaldes for et oxymoron. På den ene side har vi ordet tryghed, som er fyldt med positive konnotationer. På den anden side har vi ordet narkomaner, som konnoterer noget meget utrygt. En livsødelæggende afhængighed, som man ikke kan slippe af med, men alligevel vil gå gennem ild og vand for at tilfredsstille. Kort sagt handler titlen på samlingen om det at være afhængig af tryghed, selvom det er ødelæggende for én selv. Det er netop den situation, som langt de fleste digte ridser op. 

Vi møder kvinder i alle aldre, som helt tydeligt føler sig utilpasse i deres liv. De er ramt af tomhed og manglende retning. Derfor er de parate til at leve op til tidens kønsroller og finde en mand for enhver pris, så de kan få en form for tryghed i parforholdet. I samlingen er det også ofte i form af en økonomisk tryghed, fordi samlingens mænd generelt tilhører et højere socialt lag end kvinderne.

Der er også mange kvinder i samlingen, som allerede er i et forhold til en mand. Der kan endda være tale om langvarige ægteskaber. De er dog kendetegnet ved den samme tomhedsfornemmelse og manglende retning, som kvinderne uden mænd. De giver ofte udtryk for en decideret livslede ved deres situation. Alligevel holder de fast i parforholdets tryghed for enhver pris. De er som narkomanerne, der på sygelig vis er drevet til at gøre alt for det næste fix.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Tryghedsnarkomaner

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.