[2]

The Civil Rights Movement

I denne topic guide kan du få hjælp til at arbejde med      borgerrettighedsbevægelsen i faget Engelsk. Dette emne er meget populært at inddrage i større skriftlige opgaver (fx SRP, SSO og SRO), men du kan også møde det i den ordinære undervisning. Vores guide giver dig et grundigt overblik over emnet, samt inspiration til konkrete kildetekster, som du kan inddrage i dit arbejde.

Fordi denne guide er særligt designet til brug inden for engelskfaget, har vi skrevet det meste af guiden på engelsk. Den afsluttende sektion om større skriftlige opgaver og tværfagligt samarbejde til sidst er dog skrevet på dansk.

Overblik

Selvom slaveriet formelt blev ophævet i USA i 1865, mødte de tidligere slaver fortsat systematisk diskrimination i det amerikanske samfund i de efterfølgende år. Særligt de amerikanske sydstater - de tidligere slavestater - indførte en lang række love og reformer, som på forskellige måder var designet til at diskriminere imod afroamerikanere. Segregation blev indført mange steder, så der var tvungen opdeling mellem befolkningsgrupperne - og de hvide amerikanere fik samtidig sikret de bedste faciliteter til sig selv. 

Som reaktion på disse rettighedsbrud blev en række protestbevægelser organiseret, som med en samlet betegnelse blev kendt for borgerrettighedsbevægelsen. Bevægelsen var på sit højeste i årene 1954-1968 og blev især kendt for dens store fokus på ikkevoldelige protester som et redskab til at skabe forandring. Dr. Martin Luther King, Jr. var en af bevægelsen mest prominente ledere. Gennem velorganiserede protestkampagner og overbevisende retorik lykkedes det bevægelsen af skabe reelle politiske forandringer, hvilket særligt kom til udtryk i to omfattende lovændringer - the Civil Rights Act i 1964 og the Voting Rights Act i 1965. 

Den dag i dag inspirerer borrettighedsbevægelsens metoder og argumentation stadigvæk protestbevægelser over hele verden. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

The Civil Rights Movement

[2]
Bedømmelser
  • 01-02-2022
    Givet af 2.g'er på STX
  • 28-01-2021
    Givet af 3.g'er på STX