Noter

Her finder du noter til tragedien Kong Ødipus, skrevet af Sofokles et sted mellem år 430 og 425 f.Kr.

Forhistorie

Ødipus har en vigtig forhistorie, som er en af de gamle græske myter: 

  • Ødipus’ barndom: Et orakelsvar havde fortalt Laios og Iokaste, kongeparret i Theben, at deres søn ville dræbe sin far og gifte sig med sin mor. Da de får Ødipus, vælger de derfor at lægge ham ud på et bjerg til at dø. Nogle hyrder får medlidenhed med Ødipus, og han ender hos kongeparret i Korinth, der adopterer ham.

  • Ødipus bliver konge i Theben: Da Ødipus bliver voksen, hører han et orakelsvar om, at han er bestemt til at dræbe sin far og gifte sig med sin mor. For at undgå at det går i opfyldelse, flygter han fra Korinth. Ved et vejkryds slår han en mand ihjel, uden at vide at manden er kong Laios, Ødipus’ far. Da han kommer til byen Theben, løser han en gåde, hvilket gør, at han redder Theben fra pest. Som belønning bliver han konge af Theben og får Iokaste, sin egen mor, som kone. 

Handling

Tragedien foregår mange år efter, at Ødipus er blevet konge i Theben. Der er igen udbrudt pest i byen, hvor mange mennesker er syge og dør. Det er Ødipus’ opgave som konge at finde ud af grunden til, der er udbrudt pest, og få pesten fjernet.

  • Prologos: Der er pest i Theben, og folket bønfalder kong Ødipus om hjælp. Kreon kommer med en spådom fra oraklet i Delphi: Kun ved at finde den mand, der har dræbt Thebens gamle konge, Laios, kan guderne forsones, så pesten forsvinder.

  • 1. Epeisodion: Ødipus søger råd hos spåmanden Teiresias, som presses til at afsløre sin viden: Det er Ødipus selv, der har dræbt Laios. Dette gø

...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind