Nulsumsspil og plussumsspil

Hvad er nulsumsspil og plussumsspil?

Begreberne nulsumsspil og plussumsspil stammer oprindeligt fra spilteori, men de bruges også indenfor international politik. 

Et nulsumsspil er en interaktion mellem forskellige parter, hvor den samlede værdimængde er konstant. Det betyder, at en gevinst for den ene part altid vil være balanceret af et tilsvarende tab for den anden part. 

Eksempel

To personer sidder og spiller poker. De har hver 1000 kr. i udgangspunktet. Hver gang den ene vinder et beløb, så taber den anden nødvendigvis et tilsvarende beløb. Der vil altid være 2000 kr. i den samlede pulje, og interaktionen mellem personerne påvirker udelukkende, hvordan pengene bliver fordelt. Poker er et nulsumsspil, hvor den ene part kun kan vinde, hvis den anden part taber. 

Et plussumsspil er en interaktion mellem forskellige parter, hvor den samlede mængde af værdier øges som resultat af interaktionen. Det betyder, at en gevinst for den ene part ikke behøver at involvere et tilsvarende tab for den anden part. Der kan med andre ord være situationer, hvor alle parter vinder. 

Eksempel

En revisor og en maler bliver enige om at hjælpe hinanden. Revisoren har brug for at få malet sin stue, og maleren vil have bedre styr på sine regnskaber. Maleren gør et hurtigt og effektivt stykke arbejde med at male stuen, mens revisoren hurtigt og effektivt får ordnet malerens regnskaber. Begge opgaver er blevet løst hurtigere og bedre, end hvis de hver især havde gjort det selv. Begge parter har dermed opnået en klar værdi gennem

...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind