Livets træ

Her får du hjælp til at analysere og fortolke digtet ”Livets træ”. Digtet er skrevet Tove Ditlevsen og udgivet i digtsamlingen Pigesind i 1939.

Resumé

I ”Livets træ” beskrives i første strofe et ensomt træ, som står i udkanten af skoven. Træet er halvt i lys, halvt i skygge. Træet hvisker om en lykke, der er gået tabt. I anden og tredje strofe hører vi om grenene i mørket, som fortvivlet forsøger at række mod lyset. Men også grenene i lyset er ensomme, deres blade længes omvendt mod mørket. I fjerde strofe hører vi, at træets rødder henter sin livskraft dybt i jorden. Træet er dog sygt, og intet kan helbrede det.

I femte og sjette strofe præsenteres et skud på træet, som er født af træets længsel. Det spirede frem en stormfuldt nat. Det vokser midt mellem lyset og mørket, det har altså begge sider i sig. Vi hører, at skuddet er ked af træets situation, men samtidigt synger længselsfulde sange om lykke. I syvende strofe tiltales skuddet direkte. Det opfordres til at synge. Det er født under modsætningsfyldte kår, men bærer kunstens flamme i sig.

Analyse

Komposition og genre

Digtet består af syv strofer på hver tre vers. En undtagelse er strofe fem, som består af fire vers. I stroferne på tre vers er der enderim på første og tredje vers. I strofe fem falder enderimene på andet og fjerde vers. Det er altså et forholdsvist traditionelt digt, med den undtagelse, at rimstrukturen og antallet af vers ændres i femte strofe.

Bruddet i femte strofe afspejler den indre komposition. De første fire strofer beskriver nemlig det ensomme og syge træ på kanten af skoven. I den femte strofe ændrer digtet sig i såvel form som indhold. De fire vers i femte strofe beskriver nemlig, hvordan et enkelt, ungt skud er groet frem på træet. Afvekslingen i formen og rimmønsteret gør, at vi lægger særligt mærke til denne strofe. Der er noget afgørende vigtigt ved det unge skud. I de sidste to strofer beskrives så skuddets sange og det opfordres til at blive ved.

Digtet rummer mange besjælinger, og naturen b...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind