Analyse

På de næste sider kan du få hjælp til at analysere Tove Ditlevsens debut fra 1939, digtsamlingen "Pigesind". Ditlevsen er født i 1917, så hun er blot 22 år gammel, da ”Pigesind” udkommer. Før samlingen udkommer, har Ditlevsen udgivet enkeltstående digte i tidsskriftet ”Hvedekorn”. Flere af disse er taget med i samlingen. 

Vi kommer ind på den generelle skrivestil og dykker ned i de forskellige temaer, som digtene udfolder. Du kan læse mere om:

Arbejder du med digtsamlingen som værk, vil vi anbefale dig at udvælge et mindre antal digte, som du går i dybden med. Du kan se vores analysehjælp til de enkelte digte her.

Her får du et uddrag fra analysehjælpen:

Hovedparten af digtene i "Pigesind" har et lyrisk jeg i centrum. Det er en ung kvinde, som lige er trådt ind i voksenlivet. Her forsøger hun at få hold på det væld af følelser, som overgangen vækker i hende. Derfor ser vi i mange digte en tematisering af identitet. Hvem er man som ungt menneske? Hvad har man vundet, hvad har man mistet? I digtene går tematiseringen af identiteten ofte hånd i hånd med tematisering af kærlighed og seksualitet.

Digtsamlingen åbner med digtet ”Alene for dig”. I det korte digt på 8 vers anslås et af de væsentlige temaer, som er gennemgående for samlingen nemlig identitet og kærlighed. Det lyriske jeg beskriver et brændende lys i natten, som kan flamme op, når jeget puster til det. Omvendt kan det blive endnu mere lyst i selskab med digtets du:

Men taler du stille, og hvisker du tyst,
er lyset pludselig mere end lyst
og brænder dybt i mit eget bryst,

Lysets flamme kan ses som en kognitiv metafor for livskraften. Når jeget er alene, kan livskraften være stærk, men ikke i sammenligning med når jeget er i et intimt samvær med duet. Her bliver lyset endnu stærkere og knyttes til jegets bryst. Altså hjertet som det traditionelle sæde for følelserne. På den måde antyder digtet en sammenhæng mellem livskraften og kærligheden. Det er i kærligheden, at livskraften for alvor udfolder sig.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind