Eddadigtning og andre kilder

Her giver vi dig et overblik over kilderne til den nordiske mytologi.

Eddadigtning

Eddadigtene (også kaldet eddakvad) er muligvis de vigtigste kilder til vores viden om nordisk mytologi. Her giver vi dig et overblik over eddadigtene.

Hvad er eddadigte?

Eddadigtning er betegnelsen for en række digte om oldnordiske guder og helte, som er nedskrevet på Island i 1200-tallet. Der findes to eddasamlinger: 

  • Yngre Edda (nedskrevet ca. 1225 e.Kr. af Snorre Sturlasson)
  • Ældre Edda (nedskrevet ca. 1270 e.Kr.).

Betegnelserne “Yngre” og “Ældre” er moderne betegnelser, som ikke eksisterede i oldtiden. Det er betegnelser, som forskere har givet skrifterne ud fra en formodning om, hvornår skrifterne er blevet til. I virkeligheden er Yngre Edda egentlig det ældste af skrifterne, da det er nedskrevet først.  Det giver dog stadig mening at tale om den Ældre Edda som ældre, da indholdet i digtene går meget længere tilbage i tiden (ca. 800-tallet) end Yngre Eddas indhold, som er af senere dato. 

I de følgende afsnit kan du se en redegørelse for indholdet i de to eddaer.

Ældre Edda

Den Ældre Edda er inddelt i to dele. Den ene del indeholder gudedigte (også kaldet mytologiske digte) og den anden del indeholder heltedigte (også kaldet heroiske digte): 

  • Gudedigte: Disse digte beskriver de nordiske guder, deres bedrifter og deres konflikter.
  • Heltedigte: Heltedigtene fortæller historierne om menneskelige helte og deres bedrifter.

Indholdet og formålet med gudedigte og heltedigte kan variere meget. Mange heltedigte er også tæt forbundet med mytologiske begivenheder og væsener. Fx “Sigurdskvadet”, hvor helten Sigurd dræber dragen Fafner med hjælp fra guderne.

Forfatterne til digtene i Ældre Edda er ukendte, men digtene er alle blevet til i Norge eller Island i vikingetiden eller måske endda tidligere. Den mest kendte håndskrevne kilde til Ældre Edda er nedskrevet ca. 1270 e.Kr på Island. 

De vigtigste digte i Ældre Edda er de mytologiske digte, dvs. digte som handler om guderne. Her er tre af de vigtigste og mest kendte:

  • Vølvens spådom (Voluspå). Åbningsdigtet i den Ældre Edda. Her fortæller en spåkvinde (vølven) om, hvordan Odin har bedt hende formidle “det gamle budskab” til menneskene. Handler om skabelsen af v
...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind