Nervesystemets opbygning

Biologi C, B og A + Biotek A.…

...

Nervesystemets to dele

Nervesystemet består af to overordnede dele: centralnervesystemet og det perifere nervesystem. Begge dele af nervesystemet består primært af neuroner. Neuroner er en celletype, som videresender informationer i form af elektriske impulser. Neuroner kaldes ofte også bare for nerveceller.

  • Centralnervesystemet (eller CNS) består af neuroner i hjernen og den forlængede rygmarv. Disse neuroner bearbejder informationer fra og kontrollerer det perifere nervesystem.
  • Det per…

...

Centralnervesystemet: rygmarven og hjernen

Centralnervesystemet består af rygmarven og hjernen. Her er neuronerne kortere end i det perifere nervesystem, og de har en meget høj tæthed.

Centralnervesystemet er forbundet til alle neuroner i det perifere nervesystem. Centralnervesystemets opgave er således at bearbe…

...

Det perifere nervesystem: neuroner uden for centralnervesystemet

Neuronerne uden for hjernen og rygmarven kaldes for det perifere nervesystem. Disse neuroner er lange og forgrenede og når tilsammen ud til alle dele af kroppen.

Man taler om det perifere nervesystem på tre forskellige niveauer: tilførende og fraførende neuroner, motoriske og autonome nervesystem samt sympatiske og parasympatiske nervesystem.

Tilførende og fraførende neuroner

Det perifere nervesystem består af to typer neuroner. 

Tilførende (eller sensoriske) neuroner leder informationer fra kroppen til centralnervesystemet. Det er f.eks. oplysninger fra sansereceptorer, som skal bearbejdes i centralnervesystemet. 

Fraførende neuroner leder derimod informationer fra centralnervesystemet til kroppen. Fraførende neuroner får kroppen til at reagere på den situation, som centralnervesystemet har analyseret sig frem til, at kroppen befinder sig i.

Motoriske og autonome nervesystem

Det fraførende nervesystem opde…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind