Nerve­systemet

Biologi C, B og A + Biotek A.

Nervesystemet forgrener sig gennem hele kroppen og sætter alle kroppens dele i forbindelse med hjernen. Nervesystemet gør det derfor muligt for forskellige dele af kroppen at kommunikere og koordinere handlinger.

Herunder kan du se kompendiets sider om nervesystemet. Vi gennemgår nervesystemets struktur, og hvordan nerveceller er opbygget og afsender nerveimpulser – de såkaldte aktionspotentialer. Vi gennemgår også, hvordan nerveceller sender signaler videre til hinanden gennem synapser, hvor cellerne afgiver signalstoffer, der kaldes neurotransmittere.

 1. Nervesystemets opbygning
 2. Nervecellers opbygning
 3. Aktionspotentialet
 4. Synapser
 5. Neurotransmittere
 6. Noter

Nervesystemet samarbejder med hormonsystemet

Nervesystemet arbejder sammen med hormonsystemet om kroppens interne kommunikation. Kommunikationen gennem nervesystemet er hurtig – dvs., at et signal i nervesystemet kan afsendes og umiddelbart derefter afbrydes. Nervesystemet er derfor især egnet til f.eks. at koordinere muskelsammentrækninger eller videresende sansesignaler. Hormonsystemet tager sig derimod af kommunikation, der forløber over længere tid. Hormoner kan f.eks. stimulere optagelse af næringsstoffer fra tarmen eller regulere fertiliteten. Læs mere om hormonsystemet i vores kompendium om hormonsystemet.

Her kan du se et uddrag af vores gennemgang af, hvordan nerveimpulser overdrages mellem neuroner:

Når et aktionspotentiale har bevæget sig ned langs aksonet i det præsynaptiske neuron, når det frem til neuronets endeterminal. Nu kan aktionspotentialet hæmme eller stimulere et nyt aktionspotentiale i det postsynaptiske neuron.

Første skridt i denne proces er, at aktionspotentialet stimulerer de spændingsregulerede Ca2+-kanaler i membranen på det præsynaptiske neuron. Kanalerne åbner sig, og Ca2+-ioner strømmer ind i cellen, da koncentrationen af Ca2+-ioner er lavere inde i neuronet end i cellens omgivelser.

Ca2+-ionerne i endeterminalen stimulerer nu vesiklerne med neurotransmittere til at fusionere med neuronets membran. På den måde tømmes neurotransmitterne ud i synapsespalten.

Når neurotransmitterne er ude i synapsespalten, kan de binde sig til receptorerne på den postsynaptiske membran. Receptorerne er knyttet til ionkanaler, som ved bindingen stimuleres til at åbne sig.

Det kan have to forskellige følger. Det skyldes, at...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Nervesystemet

[1]
Bedømmelser
 • 14-05-2019
  Givet af HTX-elev på 2. år
  Mega nice