Nerve­systemet

Biologi C, B og A + Biotek A.

Hvad er nervesystemet?

Nervesystemet er et netværk af celler, der forgrener sig gennem hele kroppen og sætter alle kroppens dele i forbindelse med hjernen. Nervesystemet gør det derfor muligt for forskellige dele af kroppen at kommunikere og koordinere handlinger.

Her kan du se kompendiets sider om nervefysiologi:

Nervesystemet samarbejder med hormonsystemet

Nervesystemet arbejder sammen med hormonsystemet om kroppens interne kommunikation. Kommunikationen gennem nervesystemet er hurtig – dvs., at et signal i nervesystemet kan afsendes og umiddelbart derefter afbrydes. Nervesystemet er derfor især egnet til f.eks. at koordinere muskelsammentrækninger eller videresende sansesignaler. Hormonsystemet tager sig derimod af kommunikation, der forløber over længere tid. Hormoner kan f.eks. stimulere optagelse af næringsstoffer fra tarmen eller regulere fertiliteten. Læs mere om hormonsystemet i vores kompendium om hormonsystemet.

Her kan du se et uddrag af vores gennemgang af, hvordan nerveimpulser overdrages mellem neuroner

Aktionspotentialet når frem til synapsen, efter det har bevæget sig ned langs aksonet i det præsynaptiske neuron. Aktionspotentialet kan nu enten hæmme eller stimulere et nyt aktionspotentiale i det postsynaptiske neuron. Hæmningen eller stimuleringen sker på denne måde:

 1. Aktionspotentialet stimulerer de spændingsregulerede Ca2+-kanaler i membranen på det præsynaptiske neuron. Kanalerne åbner sig, og Ca2+-ioner strømmer ind i cellen.
 2. Ca2+-ionerne i endeterminalen stimulerer vesiklerne med neurotransmittere til at fusionere med neuronets membran. Neurotransmitterne tømmes derved ud i synapsespalten.
 3. Neurotransmitterne binder til receptorerne på den postsynaptiske membran. Receptorerne stimulerer de tilknyttede ionkanaler til at åbne sig.
 4. Ionkanalernes åbning kan have to forskellige følger, fordi synapser enten er stimulerende eller hæmmende.
  • Stimulerende synapser stimulerer et nyt aktionspotentiale i det postsynaptiske neuron. Stimuleringen sker ved at...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Nervesystemet

[11]
Bedømmelser
 • 14-05-2019
  Givet af HTX-elev på 2. år
  Mega nice
 • 15-05-2022
  Givet af HF-elev på 2. år
 • 09-02-2022
  Givet af 3.g'er på STX
 • 27-01-2022
  Givet af 2.g'er på STX