Analyse

På de næste sider hjælper vi dig med at analysere ”Murene”, som er skrevet af Martin Andersen Nexø i 1918. Den er baseret på en tidligere novelle, ”Skomager Blank”, som Nexø skrev i 1907.  Vi fokuserer på følgende punkter i analysehjælpen:

Desuden stiller vi en række arbejdsspørgsmål, som du med fordel kan tage udgangspunkt i, når du skal arbejde med teksten. Hvis du har behov for mere hjælp til at komme i gang med analysen på egen hånd, anbefaler vi, at du læser vores generelle vejledning til novelleanalyse:

Novelleanalyse

Denne analysemodel til noveller er tænkt som en hjælp til dig, der skal analysere en novelle i dansk. Den kan bruges som inspiration til alle typer af noveller, og den er god, uanset om du skal skrive opgave eller skal til eksamen.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores analyse:

Grossererens overvægt symboliserer byens vækst

Grossereren står bag de mange nye byggerier i ”Murene”. Han er blevet rig på boligspekulationen, og hans rigdom har givet ham mulighed for at leve et godt liv, hvor der ikke mangler noget. Grossererens problem er, at han mangler mådehold – både i sine forretninger og ved spisebordet. Derfor er han gået hen og blevet overvægtig. 

Grossereren overvægt er et meget håndgribeligt symbol på den samfundsproces, som hans byggerier er en del af – urbaniseringen. Grossererens umådeholdende vækst er et symbol på byens umådeholdende vækst. 

Det interessante ved novellens brug af symbolikken er, at virkelighed og symbolik flyder sammen for skomager Blank. For ham er grossererens overvægt og byens vækst én og samme ting. Da Blank modtager sin opsigelse i posten, tænker han f.eks. sådan her:

Nu var grossereren blevet så oppustet, at han ikke kunne nøjes med at spærre folk inde – de måtte ryddes af vejen for at skaffe plads til ham. 

Blank mener altså, at hans hjem skal rives ned, fordi grossereren er blevet for stor, selvom det i virkeligheden er byen, der er vokset ud til det, der før var et landligt område. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind