Murene

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere novellen ”Murene” (1918) af Martin Andersen Nexø. Vi gennemgår de vigtigste elementer i teksten, som det er godt at have med i analysen. Derudover får du også et resumé af teksten, baggrundsviden og hjælp til at fortolke og perspektivere den. 

Novellen er en omskrevet udgave af Nexøs ”Skomager Blank”, der blev udgivet allerede i 1907. Vi vil kort se på forskelle og ligheder mellem de to tekster. 

Teksten har været brugt i en eksamensopgave i skriftlig Dansk A 3. juni 2020 på HTX. Vi giver dig hjælp til at komme i gang med opgaven.

Martin Andersen Nexø (1869-1954) var en dansk forfatter i perioden omkring det folkelige gennembrud. Han tillagde sig navnet Nexø som kunsternavn efter sin barndomsby på Bornholm.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysen:

Den kritiske miljøbeskrivelse viser urbaniseringens bagside 

Novellens beskrivelse af miljøets udvikling fra land til by er kritisk. Den kritiske miljøbeskrivelse viser, hvordan mennesker som skomager Blank kommer i klemme i urbaniseringen, fordi deres foretrukne leveforhold bliver opslugt af de voksende byer. Samtidig er novellen kritisk over for leveforholdene i de nye boliger.

Det kritiske syn på miljøudviklingen kommer især til udtryk i beskrivelsen af, hvordan Blank mister modet i takt med, at de nye lejligheder bliver bygget. Hans ulykke kulminerer, da han modtager en opsigelse, fordi hans lille bygning skal rives ned for at gøre plads til endnu en lejlighedsbygning:

Men at rønnen her skulle ryddes af vejen for at give plads for en kaserne, kunne han ikke få i sit hoved. Det var som at sprænge selve verden bort for at få plads for endnu mere påhit; det var at stille alle begreber på hovedet. 

Blank synes, det er meningsløst at rive hans hjem ned for at bygge endnu en lejlighedsbygning. Han mener, at livskvaliteten i de nye boliger er ringere end i hans gamle toetagersejendom. Han bruger ordet ”kaserne” om den nye bygning. Ordet betegner en større beboelsesejendom med mange små lejligheder. Den slags bygninger blev også ofte kaldt for arbejderkaserne eller ligefrem fattigkaserne. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Murene

[3]
Bedømmelser
  • 07-06-2021
    Givet af HTX-elev på 3. år
  • 18-05-2021
    Givet af HTX-elev på 3. år
  • 02-05-2021
    Givet af HTX-elev på 3. år