Fortolkning, tema og budskab

Fortolkning

”Murene” handler om konsekvenserne af den voldsomme vækst, som byerne i Danmark gennemgik i begyndelsen af 1900-tallet. Skomager Blank er et eksempel på et af de mennesker, der bliver klemt i den samfundsudvikling, vi kalder for urbaniseringen. Urbanisering betyder, at et stort antal mennekser flytter fra landet til byen for at finde arbejde. Derved vokser byens indbyggertal, og der større efterspørgsel på lejligheder. 

Det er den udviklings konsekvenser, som ”Murene” beskriver med skomager Blank som eksempel. Blank befinder sig bedst, hvor der er ro og plads. Derfor bosætter han sig i udkanten af byen, eller på landet, som han også kalder det. Han er tæt på byen, hvor der er mennesker, der har brug for hans arbejdskraft, men han har samtidig ro og plads til at betragte solen, markerne, fuglene og træerne, mens han arbejder. 

Novellen lægger vægt på, at Blank ikke er nogen verdensfjern naturromantikker. Han forlanger ikke, at omgivelserne skal være storslåede eller helt uden tegn på menneskelig indgriben. Han vil bare gerne have, at der er lidt plads omkring ham. Det er et ydmygt ønske. 

I begyndelsen er han tilfreds med den plads og ensomhed, som hans nye hjem giver ham. Han kl...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind