Personer og miljø

Mennesket behersker naturen, men har svært ved at fatte sine egne evner

”Maskinerne” tegner et portræt af det moderne menneske i al almindelighed. Jegfortælleren opfatter nemlig den teknologiske udvikling som et nyt trin i menneskets naturlige udvikling. Maskinerne er et udtryk for mennesket evne til at sætte sin vilje igennem. De er en forlængelse af den menneskelige natur. De er mere præcist et eksempel på menneskets evne til naturbeherskelse:

Maskinerne er skabt af et Forlig, Menneskets Akkord med det, der er. Mennesket har i dem udtalt sin Objektivitet, han har i dem frigjort sig gennem Beherskelse.

Den teknologiske udvikling har taget fart, fordi der er mennesker, som har droppet de religiøse sværmerier og i stedet sat sig for at forstå ”det, der er” – de har altså rettet opmærksomheden mod naturlovene i stedet for de guddommelige love. 

Forståelsen af naturens love har gjort mennesket i stand til at skabe maskiner, der kan beherske naturen og udnytte den til menneskets fordel. Mennesket kan udnytte naturen til at skabe elektriske lys og lokomotiver, der drøner på tværs af kontinenter. På den måde har mennesket overvundet både nattemørket og de store afstande, der tidligere satte naturlige begrænsninger for dets udfoldelse. 

Udviklingen er dog gået hurtigt, og den kan være svær at forstå for det enkelte menneske, der ikke forstår den teknik, der i stadigt højere grad former den menneskelige ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind