Maskinerne

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke “Maskinerne”. Teksten består af flere reportager, som er skrevet af Johannes V. Jensen i 1901 og udgivet i Den gotiske Renaissance.

Vi giver dig et resumé af teksten og gennemgår de centrale elementer i analysen. Derudover får du også hjælp til fortolkningen. Hvis du har brug for et hurtigt overblik, kan du læse vores noter til teksten.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Der er mange henvisninger til det guddommelige og mytiske

Størstedelen af billedsproget i ”Maskinerne” understreger, at natur og teknik i virkeligheden er to sider af samme sag. Den teknologiske udvikling er et trin i menneskets naturlige udvikling. Teksten indeholder dog også en hel del henvisninger til det guddommelige og det mytiske. ”Maskinernes Kraft er ufattelig, som Gudernes Kraft var ufattelig,” lyder en sammenligning.

Jegfortællerens pointe er her, at maskinernes kraft kan have den samme funktion hos mennesket i fremtiden, som idéen om gudernes kraft hidtil har haft for mennesket. Mennesket plejer at gribe til myter og religion, når virkeligheden overstiger forstandens evner. Maskinerne er et eksempel på, at kloge hoveder har rettet deres undren mod naturlovene i stedet for mod det guddommelige og det mytiske:

Menneskets Livskraft, der før skød over Maalet og ind i Himlen, vender tilbage gennem Maskinen.

Citatet er også en henvisning til den græske myte om Ikaros, der fløj for tæt på solen med sine voksvinger, så vingerne smeltede, og han styrtede mod jorden. Mennesket er på samme måde styrtet mod jorden efter sin overmodige stræben mod idealerne og det guddommelige, som ikke førte til noget som helst. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Maskinerne

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.