Komposition og genre

Teksten er en reportage

”Maskinerne” er en reportage. En reportage er en nyhedsartikel, hvor skribenten har bevæget sig ud i verden for at opleve sit emne på første hånd. Jegfortællerens sansninger, følelser og refleksioner er en del af teksten i en reportage, som på den måde har et mere subjektivt udtryk end den traditionelle journalistik. 

Det er også tilfældet med ”Maskinerne”, som faktisk består af fire reportager, som Johannes V. Jensen skrev fra verdensudstillingen i Paris til avisen Socialdemokraten i år 1900inden de blev udgivet samlet som en del af værket Den gotiske Renaissance i 1901. 

Vi kan bl.a. se tydelige reportagetræk i dette citat fra tekstens slutning:

Den mægtige Forundring jeg følte, da jeg opdagede Nuancerne i en omskabt, en frembragt, smeddet Natur, det Indtryk af Skønheden, som fulgte den sejrende Kraft; Storheden, jeg var Vidne til, vendte mit Blik tilbage mod Ophavet til det altsammen, Mennesket!

Her beskriver jegfortælleren i et begejstret sprog, hvordan han er blevet forundret og imponeret, først af maskinernes kraft, senere af mennesket, der har skabt dem. Det er langt fra en objektiv og nøgtern beskrivelse af den teknologiske udvikling. Jegfortælleren bruger tværtimod sig selv, sine oplevelser og sin overvældelse på en måde, der skal gøre beskrivelsen levende og få interessen for emnet til at sprede sig til ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind