Soldaten og Pigen

Denne analysehjælp er lavet til dig, der vil arbejde med teksten ”Soldaten og Pigen”. Novellen er skrevet af Martin A. Hansen og blev udgivet første gang i novellesamlingen Agerhønen i 1947.

”Soldaten og Pigen” handler kort fortalt om en soldat, der vælger at stå af midt på sin togrejse for at nå hen til et kær med bakker omkring, som han har set i drømme. Han sidder i toget sammen med en gruppe mennesker, og pludselig får han øje på landskabet fra sine drømme. Han får standset toget og står af, men finder i stedet for kæret en mergelgrav, hvor han lægger sig og falder i søvn. Da han vågner, er der en pigestemme. De taler sammen. Soldaten har smidt sin medalje fra krigen ud i mergelgraven, men til sidst er det, som om den kommer op til overfladen igen, hvor den ligger og smelter om.

Vores analysehjælp til ”Soldaten og Pigen” indeholder en introduktion til novellen samt en grundig analyse og fortolkning. På de næste sider finder du først et mere detaljeret resumé af novellens handling. Derefter har vi en side med ordforklaringer til novellens svære ord og udtryk.

Du finder dernæst en side med baggrundsinformation om Martin A. Hansens forfatterskab samt tidsskriftet, som Hansen var en vigtig del af. Tidsskriftet var toneangivende for den danske litteratur- og kulturdebat i årene efter anden verdenskrig. Al baggrundsinformationen kan du bruge til at forstå novellen og dens temaer bedre.

Vi begynder vores analyse af ”Soldaten og Pigen” med at stille en række analysespørgsmål til teksten. Derefter gennemgår vi grundigt svarene på spørgsmålene og når omkring alle de punkter, der typisk indgår i en analysemodel.

Efter analysen finder du en side med fortolkning, budskab og tema. Til sidst har vi lavet en perspektivering af novellen til den historiske og litteraturhistoriske periode, som ”Soldaten og Pigen” er en del af.

Her får du et kort uddrag af analysehjælpen:

Tema

Det overordnede tema i ”Soldaten og Pigen” er forandring. Vi ser bl.a. temaet i medaljens omsmeltning til sidst i novellen. Det ser ud, som om medaljen ligger i månens lys og tager ny form. Det kan vi tolke sådan, at soldatens skyld for dét, han har gjort i krigen forvandles. Medaljen har symboliseret tapperhed i krig, men i månens lys får den ny betydning.

Måske kan vi sige, at sammenligningen af vandoverfladens udseende med medaljens omsmeltning viser os, at soldaten dør. Døden er på en måde den ultimative forandring og forvandling, og medaljens nye form kunne derfor symbolisere, at soldaten også forandrer sig helt.

Vi kunne også sige, at forandringen indtræffer på et mere psykologisk plan. Det vil sige, at forvandlingen sker inde i soldaten. Måske er pigestemmen slet ikke virkelig. Det er i stedet en måde, hvorpå soldaten kan bearbejde sine krigstraumer på. Han får mulighed for at sige højt, at han nu er klar til ”træd[e] af” og lægge medaljen og dermed krigen fra sig. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Soldaten og Pigen

[1]
Bedømmelser
  • 09-12-2020
    Givet af 3.g'er på STX