[0]

Analyse af lyrik

Denne analysemodel hjælper dig med at analysere lyrik. Lyrik er en bred genrebetegnelse, som grundlæggende dækker digte i forskellige former, f.eks. traditionelle digte, centrallyrik, knækprosa, salmer, rapnumre og popsange. Du kender måske også lyrik som en hovedgenre, ligesom epik og drama

Modellen indeholder først en noteside, hvor vi i stikordsform giver dig et overblik over lyrikgenren. Derefter gennemgår vi mere grundigt, hvad lyrik er for en genre, og hvad vi skal forstå ved begrebet lyrisk. Til sidst hjælper vi dig med at finde den rigtige analysevejledning, når du skal analysere lyrik.

Herunder finder du et uddrag fra vores hjælp til lyrikanalyse:

Lyrik er en genrebetegnelse for litteratur, som typisk er skrevet på vers, og som ofte beskriver stemninger, tanker og lignende i et følelsesladet og musikalsk sprog. Lyrik behøver dog ikke have alle disse træk for at være lyrik. Generelt betragter vi i dag alle former for digte som lyrik. 

Lyrik er altså en hovedgenre indenfor skønlitteratur, som dækker mange forskellige slags tekster. Nogle gange inddeler vi litteraturen under lyrikhovedgenren i mindre undergenrer som centrallyrik, brugslyrik og interaktionslyrik, hvorunder vi så kan finde andre genrer som kærlighedsdigte, lejlighedsdigte, salmer og prosadigte. Men generelt er det vanskeligt at lave et meningsfuldt hierarki af genrer i Dansk. Derfor er det lettest at tænke lyrik som den store hovedgenrer, hvorunder vi finder en masse mindre genrer, som er forbunder på kryds og tværs. Andre eksempler på genrer, som hører under lyrik, er sange, folkeviser, rapnumre, haiku og sonetter.

De tekster, som ikke dækkes af lyrik, findes i de to andre hovedgenrer: epik og drama. Kort fortalt dækker epik fortællende tekster, som typisk er skrevet i prosa, mens drama dækker litteratur med replikker og dialoger, som skal fremføres af skuespillere på en scene...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Analyse af lyrik

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.