Rapanalyse

Denne analysemodel hjælper dig med at analysere rap, både til eksamen og i dine opgaver. Rap er en særlig musikgenre og kan defineres som en rytmisk fremførelse af ord i højt tempo. Nogle af rapgenrens primære kendetegn er rim og kreativt sprog. 

Vores analysemodel viser dig, hvordan du kan analysere, fortolke og perspektivere rap. Vi hjælper dig blandt andet med at analysere de sproglige, visuelle og musiske virkemidler, som et rapnummer kan bruge. Vi viser dig også, hvordan du kan karakterisere rapperen og hans selviscenesættelse på, samt det miljø, rapnummeret skildrer. 

Vi bruger ordet “han” om rapperen i analysemodellen for nemheds skyld, og fordi der stadig findes flest mandlige rappere. Det betyder ikke, at der ikke findes kvindelige rappere!

Vores analysemodel indeholder masser af eksempler på virkelige rapnumre. Du kan finde tekstudgaven af de fleste numre rundt om på nettet. Videoudgaven kan du finde på YouTube (bemærk: ikke alle rapnumre har en tilhørende musikvideo). Det er en rigtig god ide at læse, høre eller se numrene, så du forstår vores forklaringer. 

Skal du arbejde særligt med videoens billedside, anbefaler vi, at du bruger vores generelle analysemodel til musikvideoer. Den går i dybden med filmiske virkemidler.

Analyse af musikvideo

Denne analysemodel hjælper dig med at analysere musikvideoer i Dansk og Mediefag. Vores analysemodel indeholder masser af eksempler og viser dig, hvordan du kan analysere, fortolke og perspektivere en musikvideo. Vi hjælper dig fx med at analysere videoens billedside, tekstside og lydside. Vi forklarer dig også, hvordan du kan analysere miljø, personer og komposition.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores analysemodel:

Rappens genretræk

Rap er en forkortelse for “Rhythm And Poetry”. Vi kan definere rappens form som en rytmisk fremførelse af ord i højt tempo med kreativ sprogbrug og kompleks rimstruktur. Rapnumre har meget tekst sammenlignet med anden musik. Fordi der er så mange ord, kan rapperen virkelig nå at komme ud med sit budskab eller vise sine evner.

Rapgenren ligger i en gråzone mellem fiktion og sagprosa. Det skyldes, at rapperen, som jo er en virkelig person, tager en persona (personlighed) på sig, som kan være mere eller mindre fiktiv. Pointen med sådan en persona er typisk at fremstille sig selv som en hardcore eller autentisk rapper. Det gør rapperen enten for at vise, at han er bedre end alle andre, eller for at markere sig som en oprørsk modpol til det etablerede samfund.

Indholdsmæssigt er rapgenren især kendetegnet ved fest, pral og tilsvining. De tre elementer er en vigtig del af den drengerøvsagtige livsstil, vi ofte møder i rapmusik. Fest-elementet ses ved, at der er party-stemning i form af alkohol, stoffer og lækre kvinder. Pral kan handle om at prale med sine overlegne evner inden for rap, penge eller damer. Tilsvining er en verbal slåskamp, der går ud på at disse en modpart, fx en politiker eller en rapper. Er tilsviningen rettet mod en anden rapper, kan det selvfølgelig føre til gengældelse.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Rapanalyse

[1]
Bedømmelser
  • 20-02-2023
    Givet af Underviser på Folkeskolen