[27]

Folkevise­analyse

Denne analysemodel hjælper dig med at analysere folkeviser i Dansk, med særligt fokus på ridderviser og trylleviser. Du kan bruge vores analysemodel til både undervisningen, skriftlige opgaver og eksamen. Den indeholder også konkrete eksempler på analyse af folkeviser.

Vores analysemodel giver dig baggrundsviden om middelalderen og kommer herefter omkring alle de elementer, som det kan være godt at have med i analysen. Fx syrebadsteknik, formelsprog og rimtyper. Husk, at du ikke skal følge en analysemodel fra ende til anden, men vælge de punkter ud, der er relevante for netop din folkevise. Vi hjælper dig også med at fortolke og perspektivere folkevisen.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores analysemodel:

Trylleviser omhandler svære livsovergange

Du kan kende en tryllevise på, at den i symbolsk forstand handler om psykologiske konflikter, dvs. en indre konflikt i det enkelte menneske. Her adskiller trylleviserne sig fra ridderviserne, som i højere grad fokuserer på ydre konflikter.

Disse psykologiske konflikter knytter sig typisk til det, man kalder livsovergange: overgangen fra barn til voksen, fra ufødt til født, fra ugift til gift eller fra liv til død. Typisk er det overgangen fra (ugift) barn til (gift) voksen, der er i centrum. I middelalderen markerede ægteskabet denne overgang. Når du skal bestemme genren, kan du derfor se efter, om der indgår en forlovelse, et bryllup eller en fæstemø/fæstemand sideløbende med det overnaturlige. 

De indre, psykologiske konflikter kommer typisk til udtryk gennem symboler. Fx er en bro et klassisk symbol på en livsovergang. Du kan derfor også se efter, om visen indeholder symboler, fx om hovedpersonen krydser en bro.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Folkeviseanalyse

[27]
Bedømmelser
 • 27-09-2023
  Givet af Underviser på STX
  Tilføj noget mere konkret om de forskellige versioner og alternative strofer evt. hvor de findes i hvilke håndskrifter.
 • 23-06-2014
  Grundig analysemodel, god til eksamen og hjælper med en forståelse og analyse af svære og mærkelige folkeviser.
 • 21-06-2016
  Fed analyse af folkeviser!!
 • 12-06-2016
  Givet af 3.g'er på STX
  Rigtig god til måde forberedelse af eksamen og som vejledning til opgaveskrivning