Suezkrisen (1956)

Hvad var Suezkrisen?

Suezkrisen er navnet på en krig mellem Egypten på den ene side og Storbritannien, Frankrig og Israel på den anden. Storbritannien, Frankrig og Israel erklærede i 1956 Egypten krig, fordi den egyptiske præsident, Gamal Abdul Nasser, nationaliserede Suezkanalen. Suezkanalen er en kanal i Egypten, der forbinder Middelhavet og Det Røde Hav og udgør en vigtig handelsrute. Indtil 1956 havde Storbritannien ejet det kompagni, der kontrollerede kanalen. Suezkrisen kaldes også for den anden arabisk-israelske krig.

Suezkrisens forløb

Krisen opstod, fordi den egyptiske præsident Nasser ønskede at skaffe store indtægter og opnå politisk magt ved at kontrollere Suezkanalen. Derfor nationaliserede han kanalen i juli 1956 og forhindrede blandt andet sejlads gennem ruten ved at sænke sine egne skibe i kanalen for blokere handelsruten.

Handelsruten gennem Suezkanalen var meget vigtig for både Storbritannien og Frankrig, som ikke ønskede at lægge kontrollen af ruten i Egyptens hænder. Frankrig og Storbritannien allierede sig i hemmelighed med Israel, hvorefter de koordinerede et angreb på Egypten i oktober. Målet var at generobre kontrollen med S...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind