Camp David-aftalen (1978)

Camp David-aftalen er en fredsslutning mellem Israel og Egypten. Aftalen blev indgået den 17. september 1978. og selve fredsaftalen blev formelt underskrevet den 26. marts 1979. Formålet med aftalen var at sikre fred og samarbejde mellem Israel og Egypten.

Optakten til aftalen

Den egyptiske præsident Anwar el-Sadat ønskede efter Yom Kippur-krigen at forhandle en langvarig aftale med Israel. Sadat besøgte i 1977 Israel som den første arabiske statsleder nogensinde og ønskede dermed at signalere, at han ønskede freden. Signalet blev godt modtaget af både Israel og USA. Forhandlingerne mellem Israels leder, Menachem Begin, og Sadat var flere gange ved at bryde sammen. Derfor blandede USA sig i processen for at nå en aftale. Den amerikanske præsident, Jimmy Carter, inviterede derfor i 1978 Sadat og Begin til sit feriested i USA, Camp David. 

Aftalens indhold

Med USA som mægler blev der efter 13 dages forhandlinger indgået en holdbar aftale mellem Israel og Egypten. Aftalen indebar, at Israel skulle trække sine tropper tilbage fra Sinai-halvøen, som Israel havde besat siden Yom-Kippur-krigen. Derudover skulle der indledes et...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind