Ireland and Northern Ireland

I denne topic guide kan du få hjælp til at arbejde med Irland og Nordirland. Du kan blandt andet få et overblik over den historiske baggrund, som førte til øens opdeling, samt en grundig gennemgang af the Troubles i Nordirland. Disse emner er populære at inddrage i større skriftlige opgaver (fx SRP, SSO og SRO), men du kan også møde dem i den daglige undervisning. Vores guide giver dig et grundigt overblik over emnerne, samt forslag til konkrete kildetekster, som du kan inddrage i dit arbejde.

Fordi denne guide er særligt designet til brug inden for engelskfaget, har vi skrevet det meste af guiden på engelsk. Den afsluttende sektion om større skriftlige opgaver og tværfagligt samarbejde til sidst er dog skrevet på dansk.

Denne topic guide er senest blevet opdateret d. 19.11 2019.

Overblik

I 1169 blev Irland invaderet af normannerne fra England, som forsøgte at tage kontrol over øen. De mødte dog kraftig lokal modstand, hvilket betød at England i praksis kun havde kontrol over små områder af øen op til det 16. århundrede. På det tidspunkt erklærede den engelske konge, Henry VIII, sig som konge over Irland, hvilket førte til en eskalering af konflikter på øen. Konflikterne foregik ofte mellem den lokale, katolske befolkning og engelske og skotske tilflyttere, som typisk var protestanter. Denne opdeling kom til at præge konflikterne i Irland i flere århundreder frem.

Mellem 1845 og 1851 gennemgik Irland en voldsom hungersnød, hvilket betød at et enormt antal irere emigrerede til udlandet, mens de tilbageblevne fik et stadig mere anstrengt forhold til Storbritannien, som ikke havde tilbudt tilstrækkelig hjælp under krisen. De følgende årtier førte en række voldelige konflikter med sig, hvilket til sidst kulminerede i påskeoprøret i 1916 og den irske uafhængighedskrig fra 1919-1921. Under en våbenhvile i 1921 blev en traktat vedtaget, som officielt inddelte øen i to - Nordirdland, som fortsat hørte til Storbritannien, og republikken Irland, som var selvstændig. Konflikten var dog langt fra ovre, da mange nationalister var utilfredse med traktaten, hvilket førte til den irske borgerkrig fra 1922-1923. Nationalisterne tabte kampen til sidst, så det lykkedes ikke at få ændret traktaten.

Konflikten mellem nationalister og unionister i Nordirland ulmede fortsat, og begyndte igen at eskalere i 1960'erne. Igennem de næste årtier var Nordirland plaget af en drabelig periode med protester, vold og terrorangreb fra begge sider, som blev internationalt kendt under betegnelsen The Troubles. The Troubles blev periodisk afbrudt af kortlivede våbenhviler, men det var meget svært at opnå en permanent afslutning på konflikten. Først i 90'erne begyndte volden for alvor af aftage, hvilket til sidst førte til det såkaldte Good Friday Agreement i 1998, som officielt betragtes som slutningen på the Troubles.

I dag er den irske ø fortsat opdelt i Nordirland og den selvstændige republik Irland. Øens fremtid er dog usikker, fordi Storbritannien er på vej ud af EU, mens Irland fortsat er medlem. Mange frygter at Brexit derfor kan føre til en skarpere optrukket grænse mellem Irland og Nordirland, hvilket i værste fald kan genopvække nogle af de voldsomme konflikter mellem de to områder. Theresa Mays foreslåede Brexit-aftale fra 14. november 2018 ville have undgået dette problem, men den blev nedstemt i Parlamentet, så grænsens fremtid er fortsat ukendt.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Ireland and Northern Ireland

[1]
Bedømmelser
  • 14-10-2020
    Givet af Studerende på 1. år