I en Landsbykirke

Her får du hjælp til at analysere digtet “I en Landsbykirke” af Emil Aarestrup. Vi gennemgår de vigtigste elementer i digtet, som det er godt at have med i analysen. Du får et resumé af digtet, og vi hjælper dig med at fortolke det. I denne analysehjælp kan du desuden læse hele digtet med forklaringer.

Aarestrup udgav selv digtet i samlingen Digte i 1838, men det blev første gang trykt sammen med andre forfatteres digte i skriftet Nytaarsgave fra danske Digtere i 1837. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Tema

Digtet tematiserer to af menneskets store følelser - den religiøse hengivenhed og den erotiske tiltrækning. Digtets kirkerum og gudstjeneste burde være en kilde til en stemning af andægtighed og hengivelse til Gud, men jeget får slet ikke den følelse af at være der. Tværtimod udfordrer stemningen i kirken hans tro. Han genfinder den dog i en mere jordisk form for hengivenhed - nemlig ved at betragte duet, som han i sproglige billeder ophøjer til noget religiøst og guddommeligt. Til sidst erklærer jeget, at duets nærvær har skabt den rette andægtige og hengivne følelse i ham, som kirkerummet ikke har kunnet.   

Digtets tematisering af det erotiske og det guddommelige adskiller sig afgørende fra tidligere tiders digtning. I romantikken var naturen og gamle ruiner kilde til indsigt i verdens store sammenhæng og en følelse af guddommelig harmoni. I Aarestrups digt er naturen kold og mørk, mens kirkerummets nedslidte rum er kilde til ironisk afstand og disharmonisk stemning. De giver ingen indsigter eller harmoniske oplevelser i jeget. Til gengæld inspirerer duet den religiøse følelse i jeget, trods kirkens manglende evne til at gøre det samme. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

I en Landsbykirke

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.