Strunge, Kerouac, Hemingway og Knausgård integrerede mig i Danmark

Her finder du først et kort sammendrag af Alen Causevic’ kronik ”Strunge, Kerouac, Hemingway og Knausgård integrerede mig i Danmark”. Du får også en ordliste med forklaringer af de sværeste ord og begreber i teksten. Vi gennemgår kronikkens hoved- og undersynspunkter, og til sidst foreslår vi nogle argumenter for og imod skribentens synspunkter. Dem kan du bruge som inspiration, når du skal formulere dit eget synspunkt i din opgave.

Sammendrag

Afsender: Alen Causevic, universitetsstuderende og lektiehjælper på VUC
Udgivelse og dato: Information, 24. juni 2017
Genre: Kronik

I kronikken argumenterer Alen Causevic for, at litteraturen kan fremme integrationen af udlændinge i Danmark. Han hævder, at sprogundervisning alene ikke er tilstrækkeligt, hvis indvandrere skal integreres i det danske samfund. En succesfuld integration forudsætter en kulturel dannelse, og den kulturelle dannelse kan eksempelvis opnås ved at læse litteratur.

Causevic underbygger sit synspunkt ved at henvise til sine personlige erfaringer med litteraturen, først som indvandrer, og siden som lektiehjælper på VUC. Han beskriver, hvordan hans tankeverden udvidede sig i 10. klasse, da læreren Birthe præsenterede ham for den danske digter Michael Strunge. Causevic fik øjnene op for en ny verden af litteratur og musik, hvor man diskuterede emner som religion, eksistens og kultur på en helt anden måde, end han var vant til fra sin egen familie, der var flygtet fra Bosnien til Danmark.

De nye erfaringer fik Causevic til at bryde med sin families isolation og forholde sig mere åbent og engageret til det omgivende samfund. Han fik en uddannelse, og i dag hjælper han bl.a. indvandrerelever med litteraturopgaver på VUC, hvor han håber at gøre den samme forskel for eleverne, som læreren Birthe gjorde for ham, da hun introducerede ham for Michael Strunge.

Ordforklaringer

Strunge: Michael Strunge (1958-86), dansk digter, én af de vigtigste stemmer i firserlyrikken

Kerouac: Jack Kerouac (1922-69), amerikansk forfatter og digter, én af foregangsmændene blandt de såkaldte beatforfattere

Hemingway: Ernest Hemingway (1899-1961), amerikansk forfatter og journalist, blandt andet kendt for sin ’isbjergsteknik’, der har haft stor indflydelse på de danske minimalistiske forfattere

Knausgård: Karl Ove Knausgård (f. 1968), norsk forfatter og essayist, mest kendt for Min kamp, en selvbiografisk roman i seks bind, hvor han i sidste bind sammenligner sig selv med Hitler. Knausgård nævnes ofte i diskussioner om autofiktion.

kulturelle dogmer: Grundlæggende opfattelser i et kulturelt fællesskab, som aldrig bliver sat til diskussion.

fødselshjælper: Bruges her i overført betydning om noget, der hjælper en forandring på vej. I sin bogstavelige betyd...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind