Analyse

”Hjemme” er en novelle fra det moderne gennembrud. Novellen skildrer ligesom mange andre noveller fra den periode en realistisk virkelighed, som den forholder sig kritisk til. På de kommende sider kan du finde en grundig analyse af novellen. Her vil de punkter, der som regel indgår i en analysemodel af noveller, blive gennemgået.

I ”Hjemme” optræder der forholdsvis få personer. Novellens vigtigste personer er Ingeborg og Vilhelm. I analysen fokuserer vi på Ingeborg, der er jaloux og bange for rollen som hustru. Det kan vi se gennem hendes handlemåde og gennem dialogerne. Vi kommer også ind på, hvilken virkning det har, at personerne både er runde og flade. Vi analyserer desuden forholdet mellem Ingeborg og Vilhelm, som er meget vigtigt i novellen.

Miljøet er et borgerligt overklassehjem. Vi gennemgår, hvilken funktion det har, at miljøet er rigt og borgerligt. Vi kommer også ind på, hvilken virkning det har, at miljøet er beskrevet neutralt.

Derefter er der en side om sproget i novellen. Den sproglige stil i ”Hjemme” er realistisk. Vi kommer ind på, hvilken virkning det har, at novellen kun benytter sig lidt af billedsprog i beskrivelserne. Vi analyserer også, hvilken særlig betydning, titlen har.

Fortælleren i ”Hjemme” er en skjult, alvidende tredjepersonsfortæller. Vi ser nærmere på denne fortæller og kommer ind på, hvilken virkning det har, at novellen er fortalt med medsyn. Vi gennemgår også, hvilken betydning det har, at fremstillingsformen er scenisk. Desuden analyserer vi, hvilken virkning det har, at novellen benytter sig meget af direkte tale.

Kompositionen i novellen er præget af et lineært handlingsforløb. I analysen ser vi på denne opbygning og fokuserer også på, hvor novellens vendepunkt er. Vi kommer desuden ind på, hvad det betyder for vores læsning af novellen, at slutningen er åben.

”Hjemme” har mange af novellegenrens typiske kendetegn. Novellen bryder dog med genren på et vigtigt punkt, fordi vendepunktet ikke ændrer noget i handlingens videre forløb.

Vi begynder analysen med en række arbejdsspørgsmål til novellen. Det er en god idé, at du læser arbejdsspørgsmålene og overvejer, hvad du vil svare på dem, før du læser vores analyse. Du kan eventuelt tage noter til dine svar og sammenligne med vores besvarelser. I selve analysehjælpen finder du grundige svar på hvert enkelt arbejdsspørgsmål. Der er dog altid mange nuancer, når det kommer til tekstanalyse, og svarene er derfor heller ikke fuldstændigt udtømmende.

Analysen kan både bruges til mundtlig forberedelse og til en skriftlig opgave.

Se også vores model til novelleanalyse:

Novelleanalyse

Denne analysemodel til noveller er tænkt som en hjælp til dig, der skal analysere en novelle i dansk. Den kan bruges som inspiration til alle typer af noveller, og den er god, uanset om du skal skrive opgave eller skal til eksamen.