Perspektivering

Novellen har modernistiske træk

Klaus Rifbjerg er en af de vigtigste forfattere, der skrev modernistisk litteratur i Danmark i 1960’erne. Periodens modernisme går ofte under betegnelsen konfrontationsmodernisme, takket være Rifbjergs digtsamling Konfrontation fra 1960. I novellesamlingen Og andre historier behandler Rifbjerg mange af de samme modernistiske temaer, som præger hans lyriske forfatterskab. 

I ”Et kys” konfronterer Rifbjerg et tabu, nemlig homoseksualitet. Han sætter ord på noget, som samfundet helst vil undertrykke og fortrænge. Han gør op med samfundets intolerance ved at vise, hvordan homofobi skaber ulykkelige individer, der er hæmmede af psykiske fortrængninger og samfundsmæssig undertrykkelse. 

Novellen er modernistisk i den forstand, at giver et nyt blik på samfundet, som udfordrer de konservative, borgerlige normer og tvinger os til at se på tingene med friske øjne. Novellen viser os, hvordan den konservative seksualmoral gør skade på individer som jegfortælleren, fordi han ikke kan stå ved sine egne drifter, hverken over for sig selv eller for resten af samfundet. 

Homoseksualitet i 1960’ernes Danmark

Homoseksual...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind