Den lille Pige med Svovlstikkerne

I din opgave kan du bruge "Den lille pige med svovlstikkerne" som eksempel på, hvordan døden har været brugt som litterært motiv. Eventyret er skrevet af H.C. Andersen og udgivet i 1845. Vi giver her et kort sammendrag af eventyret, og derefter får du ideer til, hvordan du kan bruge det til at reflektere over emnet om døden som litterært motiv.

Bemærk, at du enten skal inddrage "Den lille pige med svovlstikkerne" eller digtet “Aftensol” i din opgave. Du behøver altså kun bruge én af teksterne.

Sammendrag

"Den lille pige med svovlstikkerne" handler om en lille pige, der går rundt på gaden en nytårsaften for at sælge svovlstikker (en slags gammeldags tændstikker). Ingen vil købe dem, og hun tør ikke gå hjem, før hun har penge med. Pigen fryser forfærdelig meget og sætter sig i en krog mellem to huse.

For at holde varmen tænder hun sine svovlstikker én ad gangen. Da ser hun nogle dejlige syner i lysets skær: en varm kakkelovn i en dejlig stue, et nydeligt julebord og et stort juletræ. Til sidst ser hun sin elskede mormor i et syn. Mormoren tager den lille pige med sig, og de flyver sammen op til Gud. Den næste dag finder man pigen død af kulde, men med et smil om munden.

Hvis du vil se et grundigere resumé af eventyret, kan du finde det i Studienets analysehjælp til “Den lille Pige med Svovlstikkerne”.

Har du brug for ordforklaringer til eventyret, kan du også finde en grundig gennemgang af teksten.

Refleksioner over døden som litterært motiv

Her går vi i dybden med, hvordan du kan bruge "Den lille pige med svovlstikkerne" i din opgave. Du kan fx inddrage eventyret til at reflektere over, hvordan litteratur kan bruge døden i kri...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind