Aftensol

Digtet “aftensol” kan du bruge i din opgave som eksempel på, hvordan døden kan bruges som litterært motiv. Det er skrevet af Henrik Nordbrandt og udgivet i digtsamlingen Ormene ved himlens port i 1995. Vi giver dig hjælp til at forstå digtet og tolke det. Derefter går vi i dybden med, hvordan digtet kan bruges til at reflektere over døden som motiv i litteraturen.

Bemærk, at du enten skal inddrage “Aftensol” eller "Den lille pige med svovlstikkerne" i din opgave. Du behøver altså kun bruge én af teksterne.

Forstå digtet

Digtet har en jeg-fortæller, et lyrisk jeg, der forklarer, at aftensolen lyser på en hvid mur. I muren er der en gammel dør, som står åben ind til et mørke. Jeget råber “Hej” ind gennem døren, ind i en mørk dal, og råbet får en krage til at flyve op. Jeget får ikke noget svar på sit råb.

Fortolkning

Digtet kan tolkes sådan, at det handler om et jeg, der nærmer sig døden. Aftensolen kan symbolisere den allersidste del af livet, livets aften, så at sige. Og døren kan symbolisere grænsen mellem livet og døden. At digtet foregår i den sidste del af livet, ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind