Hjælp til at forstå bilag C1, C2 og C3

Hvad kigger vi efter?

Vi er nødt til at læse bilagene grundigt, når vi skal lave en sammenligning. Vi ved fra opgaveformuleringen, at vi skal sammenligne to ting:

  1. Bilagenes syn på Danmarks udenrigspolitiske udfordringer i Arktis. Det vil sige, hvilke problemer er der i Arktis fra Danmarks perspektiv.
  2. Bilagenes syn på Danmarks udenrigspolitiske muligheder i Arktis. Det vil sige, hvilke fordele kan Danmark få ud af situationen i Arktis.

Vi ved også, at vi skal anvende viden om udenrigspolitiske mål og muligheder. Det kan vi gøre ved at holde øje med, hvilke udenrigspolitiske mål Danmark har ifølge bilagene samt hvilke muligheder Danmark har for at nå målene. 

Hvad finder vi

Når vi læser bilagene lægger vi mærke til følgende:

C1 - Mirco Reimer-Elster: ”En ny politisk spilleplade presser Danmark til at blive en storspiller i Arktis”

I bilag C1 lægger vi mærke til, at Mirco Reimer-Elster overordnet ser flere muligheder end udfordringer i Arktis. Det ser vi blandt andet ved hans fremhævelse af “Grønlandskortet”. Med det mener han, at Grønland udgør et trumfkort for Danmark, fordi USA har interesse i Arktis. USA’s interesse skyldes flere ting. 

For det første er der sikkerhedspolitiske hensyn. USA har interesse i Arktis, fordi det giver bedre adgang til at holde øje med Ruslands aktiviteter. For det andet er der også nogle økonomiske interesser. Dels i forhold til sjældne mineraler, men også muligheden for nye fragtruter, når isen smelter. 

USA er vigtig for Danmark, fordi USA er Danmarks garant for sikkerhed. Danmark har ikke militære kapabiliteter til at forsvare sig selv. Hvis Danmark skal realisere sine sikkerhedspolitiske mål om at sikre Danmarks overlevelse, så er et tæt forhold til USA altså altafgørende. Forholdet til USA bidrager også til Danmarks økonomiske og idépolitiske mål. Et økonomisk mål er eksempelvis øge...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind