[3]

Delopgave C: Arktis

Her finder du vores opgavehjælp til Delopgave C: Arktis fra eksamenssættet “Sammenhold?”, der blev brugt til eksamen i Samfundsfag A på STX d. 23 maj 2022.

Opgaveformuleringerne lyder:

Spørgsmål 2. Sammenlign de syn på Danmarks udenrigspolitiske udfordringer og muligheder i Arktis, som kommer til udtryk i bilag C1, C2 og C3. Du skal anvende viden om udenrigspolitiske mål og muligheder.

Spørgsmål 3. Diskutér, hvad der taler for og imod, at Danmark kan bevare Arktis som et lavspændingsområde. Diskussionen skal tage udgangspunkt i videoklippet i bilag C4, og du skal anvende teorier om international politik.

Her ser du et uddrag fra siden Hjælp til at forstå bilag C1, C2 og C3

C1 er meget optimistisk omkring Danmarks muligheder i Arktis. Mirco Reimer-Elster lægger vægt på, at det er Grønland, der giver Danmark øgede muligheder. Grønlandskortet, som Reimer-Elster kalder det, giver Danmark adgang til Arktis Råd og en direkte adgang til beslutningstagere i USA. Faktisk får Danmark kun mere at skulle have sagt i forhold til USA i takt med at stormagtsrivaliseringen spidser til. Grønland giver også Danmark mulighed for at bevare sin særlige status overfor USA ved at opruste i Arktis.

C3 mener, at Danmark mulighed for indflydelse i Arktis er gennem diplomati. Danmarks status som småstat gør, at vi ikke har militære eller økonomiske kapabiliteter til at påvirke andre stater. Men gennem vores diplomatiske evner kan Danmark fremme udenrigspolitiske mål i Arktis og få indflydelse på ikke-militære områder.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Delopgave C: Arktis

[3]
Bedømmelser
  • 26-01-2023
    Givet af 3.g'er på STX
  • 15-01-2023
    Givet af 3.g'er på STX
  • 07-12-2022
    Givet af Folkeskoleelev i 10. klasse