Biologi A STX - 16. maj 2002

Dette er Studienets egen vejledende besvarelse af de opgaver, der blev stillet ved den skriftlige eksamen i Biologi A 16. maj 2002. Studienets fagredaktør i Biologi har løst opgavesættet.

Her kan du se et uddrag af Studienets besvarelse af opgave 1Ac:

Giv mulige forklaringer på, hvorfor fragilt X syndrom kan nedarves fra tilsyneladende raske forældre.

Vi får at vide, at kun det fuldt muterede gen resulterer i fragilt X-syndrom. Samtidig ved vi, at der ofte bliver flere CGG-gentagelser i genet fra en generation til den næste. Hvis en af forældrene til et barn har det præmuterede gen, og antallet af CGG-gentagelser øges i den næste generation, er der risiko for, at barnet får en allel med over 230 CGG-gentagelser. På den måde vil barnet kunne lide af fragilt X-syndrom, selvom forældrene selv er raske.

I praksis forøges antallet af CGG-gentagelser pga. skæve overkrydsninger i meiosen. Ved overkrydsningerne bytter dele af de homologe kromosomer plads, inden kromosomerne fordeles i kønsceller. Det betyder, at der dannes kønsceller med unikke allelsammensætninger. Dog skal de homologe kromosomer lægge sig med de tilsvarende alleler præcis ud for hinanden, inden overkrydsningen sker. Ellers kommer det ene kromosom til at indeholde et DNA-stykke, som burde have siddet på det andet kromosom, når overkrydsningen er forbi. Hvis en DNA-sekvens indeholder mange ens basesekvenser i træk (f.eks. CGG), er det...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Biologi A STX - 16. maj 2002

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.