Podcast

Her kan du høre en podcast om Grundtvigs salme ”At sige Verden ret Farvel”. Podcasten hjælper dig med at analysere, fortolke og perspektivere salmen.

Vi går i dybden med salmen, så du kan få en god start på dit arbejde med den. Du kan høre mere om dette:

00:00 Salmens indhold og komposition
01:05 Analyse af første strofe
03:25Analyse af anden og tredje strofe
08:00Analyse af fjerde strofe
09:05Analyse af femte, sjette og syvende strofe
12:00Analyse af ottende strofe
12:45Analyse af niende strofe
14:20Fortolkning og perspektivering

Medvirkende

Kasper (ph.d. i Litteraturhistorie)

Birgitte (cand.mag i Dansk og Engelsk)

Signe (vært)

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra podcasten:

Der er noget meget sanselige udtryk, som forestillingen om det hinsides får. På en måde er det næsten, som om det er en ny krop, som jeget håber på at få i det hinsides. Der bliver virkelig brugt mange billeder. 

Både metaforer og andre former for billedsprog til at gøre det konkret. For døden og livet efter døden er jo egentlig et ret abstrakt emne. Som han selv siger i første strofe, kan det være svært for ham at ”nemme” altså forstå. Det bliver gjort mere konkret af billedsproget som slangen, der bider i hælen, bliver et symbol på fristelsen, som vi har talt om. 

[…] Måske kan det godt være lidt svært at se umiddelbart, hvad man skal perspektivere til, fordi det er en salme, der er så religiøs og fuldstændigt indfarvet i den kristne forståelsesramme. Men når man ser igennem det, så er den også helt tydeligt fra romantikken. 

Romantikken er generelt kendetegnet ved at have en dualisme, hvor man skelner krop og sjæl og det fysiske og det åndelige. Ofte knytter man noget positivt til det åndelige. Der giver det god mening, når temaet er døden og dødsangst, at der faktisk venter noget godt på den anden side.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind