At sige Verden ret Farvel

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere salmen ”At sige Verden ret Farvel” af N.F.S. Grundtvig. Digtet er udgivet i 1844.

Du får resumé og arbejdsspørgsmål, som kan få dig godt igang. Derefter gennemgår vi de vigtigste dele af analysen. Til sidst får du hjælp til at fortolke og perspektivere den.

Desuden kan du høre vores podcast, hvor vi går endnu mere i dybden.

Hvis du bruger analysehjælpen til en skriftlig opgave, så skal du huske en kildeangivelse.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Himlen er beskrevet i et sanseligt sprog

Det er værd at bemærke, at himlen er beskrevet i et meget sanseligt sprog i salmen. Det er særligt tydeligt i strofe otte, hvor beskrivelsen af himlen bliver meget konkret og rumlig:

Hvor rart der er i Himmerig,
Og at du Stol har sat til mig
I dine lyse Sale!

Himlen er beskrevet så konkret og fysisk, at den næsten kommer til at fremstå som en ny udgave af den jordiske verden. Det understreger, hvordan jeget ikke ser himmel og jord eller krop og sjæl som stridende modsætninger. 

Jeget beskriver også, hvordan han vil ”smelte hen i Trøsten”, når Jesus fortæller om livet efter døden. Varmen bliver en metafor, som forbinder livet (”Hjertets Varme”) og livet efter døden. 

Jeget tænker altså ikke på døden som en befrielse fra kroppen. Han kan tværtimod kun holder dødsangsten ud, hvis han forestiller sig, at krop og sjæl bliver genforenet i det hinsides. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

At sige Verden ret Farvel

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.