Bølgemodellen

Bølgemodellen

Bølgemodellen er en model til dramaturgisk analyse, som er særligt velegnet til analyse af dokumentarfilm og nyhedsudsendelser. Det skyldes, at bølgemodellen har en mere flad spændingskurve end andre dramaturgiske analysemodeller som fx berettermodellen eller tre-akter modellen. Det passer godt med kompositionen i den typiske dokumentar, hvor en alt for vild spændingskurve let kan risikere at få dokumentaren til at virke utroværdig eller overdramatiseret. 

Her kan du se en illustration af bølgemodellen:

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at antallet af uddybende episoder kan variere mellem de enkelte dokumentarfilm eller nyhedsprogrammer. Der kan altså sagtens være mere end de to, som vores illustration viser (og de vil så alle være adskilte af mellemspil). 

Punkterne i bølgemodellen

Nedenfor vil vi gennemgå de enkelte punkter i bølgemodellen. Bemærk, at der findes lidt forskellige variationer af modellen, så du kan godt møde andre punkter end dem, som vi har valgt at tage med.

1. Anslag

I anslaget vil man typisk få en fornemmelse for dokumentarens grundlæggende fokus, fx ved at blive præsenteret for en central prob...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind