[14]

Analyse af dokumentar­film

Dette er vores analysemodel til at analysere dokumentarfilm. Her får du overblik over alle de væsentligste faglige begreber, du vil komme til at støde på i gymnasiet, og som det er en fordel at blive fortrolig med.

Hvad er en dokumentarfilm?

Dokumentarfilm er det modsatte af fiktionsfilm (spillefilm). En fiktionsfilm har en opdigtet handling, mens en dokumentarfilm handler om noget virkeligt eller faktuelt. En dokumentar kan derfor også kaldes en fakta-film.

En dokumentarfilm analyseres på nogle måder ligesom en fiktionsfilm, men der er også forskelle. Ligesom i en fiktionsfilm ser man på filmiske virkemidler som kameraføring og klipning, men man analyserer rent indholdsmæssigt noget andet i en dokumentar end i en fiktionsfilm.

Analyse af en dokumentar

Dokumentaren ’dokumenterer’ noget fra virkeligheden, som regel inden for et emne af samfundsmæssig relevans. At dokumentere er det samme som at fremlægge beviser og argumenter. Derfor handler en analyse af en dokumentarfilm grundlæggende om at vise:

 • Hvilke beviser og argumenter filmen fremlægger
 • Hvordan den fremlægger dem

Desuden handler analysen om at finde ud af, hvilken særlig vinkel dokumentaren lægger på emnet, hvordan modtagerne påvirkes af filmen, og i hvilken grad dokumentaren kommer tæt på sandheden om emnet.

Analysemodel til dokumentarfilm

I denne analysemodel til dokumentar går vi igennem de vigtigste elementer, du kan have med i en analyse af dokumentarfilm. Nogle af analysepunkterne minder om analyse af fiktionsfilm, mens andre er helt anderledes. Husk, at du ikke skal gå igennem punkterne slavisk i din egen analyse, men bruge analysemodellen som inspiration til, hvad du kan komme ind på.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Analyse af dokumentarfilm

[14]
Bedømmelser
 • 21-03-2019
  Givet af HF-elev på 1. år
  Giver et udmærket overblik over en analysemodel for dokumentarfilm. Opsummerer alle vigtige ting og begreber og skaber dermed et godt overblik.
 • 20-12-2015
  Givet af HF-elev på 2. år
  Den her vejledning hjalp mig med at skrive 7 sider i min SSO. Virkelig god hjælp når man bare tager det punkt for punkt (y)
 • 05-06-2016
  Fin
 • 07-03-2016
  Helt vildt god hjælp