[37]

Analyse af dokumentar­film

Her er vores analysemodel til dokumentarfilm. Modellen er især lavet til brug i Dansk. Men mange af elementerne kan også være nyttige i Engelsk eller Mediefag, hvor du også kan blive bedt om at arbejde med dokumentarfilm.

En dokumentarfilm er kendetegnet ved, at den forsøger at dokumentere virkeligheden. Det er altså grundlæggende en sagprosa-genre/non-fiktion. Dokumentarfilm kan benytte en række virkemidler til at påvirke modtagerne og anlægge en bestemt vinkel på deres emne, så der vil ofte være interessante elementer at undersøge i en analyse.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at dokumentarfilm er en meget varieret genre, så vidt forskellige analysepunkter kan være relevante i forskellige situationer. Du skal udvælge de punkter fra vores analysemodel, som er mest relevante for netop den dokumenter, du sidder med.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysemodellen:

Rekonstruktioner

Rekonstruktioner er opstillede sekvenser, hvor dokumentarfilmens instruktør prøver at genskabe en situation, som der ikke var mulighed for at filme direkte. Ofte vil rekonstruktioner involvere skuespillere eller statister, men i nogle tilfælde har instruktøren også mulighed for at få de personer, som var med i den oprindelige hændelse, til også at deltage i rekonstruktionen. 

Der kan være forskellige grunde til at bruge rekonstruktioner. De kan være en central fremstillingsform i historiske dokumentarer (især hvis de går langt tilbage i historien). Rekonstruktioner kan dog også være nyttige i dokumentarer om kriminalsager, fordi man jo sjældent har haft mulighed for at filme selve forbrydelsen. 

Rekonstruktioner kan være med til at gøre en dokumentarfilm mere fængende, fordi man får et tydeligere indtryk af de begivenheder, som dokumentaren beskriver. Rekonstruktionerne kan dog også påvirke filmens troværdighed negativt, hvis modtagerne får indtryk af, at instruktøren har overdrevet brugen af dramatiske virkemidler, så rekonstruktionen ikke fremstår realistisk. Tilsvarende kan det give et troværdighedsproblem, hvis instruktøren fremstiller noget som en autentisk feltoptagelse, selvom det egentlig er en rekonstruktion.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Analyse af dokumentarfilm

[37]
Bedømmelser
 • 21-03-2019
  Givet af HF-elev på 1. år
  Giver et udmærket overblik over en analysemodel for dokumentarfilm. Opsummerer alle vigtige ting og begreber og skaber dermed et godt overblik.
 • 20-12-2015
  Givet af HF-elev på 2. år
  Den her vejledning hjalp mig med at skrive 7 sider i min SSO. Virkelig god hjælp når man bare tager det punkt for punkt (y)
 • 05-06-2016
  Fin
 • 07-03-2016
  Helt vildt god hjælp