Billedsprog

Her analyserer vi billedsproget i form af metaforer, personifikation og symboler i Emil Bønnelyckes digt "Aarhundredet". 

Metaforer knytter sig til teknik og bevægelse

”Aarhundredet” indeholder en del billedsprog i form af både metaforer og sammenligninger.

Metaforerne knytter sig oftest til maskiner og teknik. Det 20. århundrede bliver i indledningen metaforisk beskrevet som ”Propellernes Tidsalder”. Metaforen udtrykker, at det er flyvemaskinernes fart og bevægelse, der er kendetegnende for den nye tid. Vi kan udtrykke det sådan, at ”Propellernes Tidsalder” er kildeområdet, mens det 20. århundrede er målområdet.

Vi finder også en metafor i udtrykket ”de elektrotekniske Alkymister”. ’Alkymist’ var en betegnelse for videnskabsmænd, der forsøgte at fremstille guld af uædle metaller. Ordet er efterfølgende blevet brugt i overført betydning om personer, der skaber forandring på en måde, der er så overraskende, at den virker magisk.

Metaforens kildeområde er altså ”De elektrotekniske Alkymister”. Metaforens målområde er de opfindere og ingeniører, som skaber nye, overraskende maskiner og teknologier på en måde, der næsten virker magisk.

Opfindernes arbejde bliver metaforisk beskrevet som ”Ideernes dødelige Marathon”. ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind