SRP om Irans atomprogram | Historie A og Samfundsfag A

  • STX 3.g
  • SRP (Historie A, Samfundsfag A)
  • 10
  • 26
  • 8740
  • PDF

SRP om Irans atomprogram | Historie A og Samfundsfag A

SRP i Historie A og Samfundsfag A omhandlende historien bag og udviklingen af Iran og Irans atomprogram.

"Er vi på randen til en mulig atomkrig i den mest ustabile del af verden, Mellemøsten? Eller er det en armlægningskonkurrence mellem Iran og vesten? Disse spørgsmål og flere vil denne opgave forsøge at besvare."

SRP'et er lavet bl.a. vha. en analyse af en tale af Ruhollah Khomeini (Ayatollah Khomeini) fra 1979 og bogen "Mit svar til historien" af Mohammad Reza Pahlavi fra 1980.

Opgaveformulering

"Er Irans atomprogram en trussel mod sikkerheden i Mellemøsten?"

Gør rede for begivenhederne omkring den islamiske revolution og den efterfølgende besættelse af den amerikanske ambassade og konsekvenserne heraf for forholdet mellem Iran og USA.

Redegør for Irans atomprogram, for det internationale samfunds reaktioner og analyser årsagerne hertil. Inddrag relevant teori fra international politik.

Diskuter de regionale konsekvenser af opbygningen af en iransk atomoprustning.

Lærers kommentar

Historie: Gode kilder som du fik brugt godt og hensigtsmæssigt i forhold til resten af opgaven.
Samfundsfag: Valget at undlade at inddrage religion i konflikten var ikke hensigtsmæssig, dog var den spilteoretiske analyse meget innovativ og havde givet et 13-tal på den gamle skala.

Studienets kommentar

Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Opgaveformulering
Abstract 2
Indledning 3
Den islamiske revolution 4
Forhistorie 4
Fra Shahen til Khomeini 4
Besættelsen af den amerikanske ambassade 5
Konsekvenserne for forholdet mellem Iran og USA 5
Shah af Iran: Mit svar til historien 6
Ayatollah Khomeinis tale efter eksil 7
Hvilken indflydelse har vesten haft på Irans samfund? 8
Irans atomprogram 9
Irans atomhistorie 9
Irans atomprogram i dag 9
Et Iran med atomvåben 10
Model I: Defensiv 10
Model II: Offensiv 10
Model III: Ustabil 11
International politisk teori 11
Realisme 11
Afskrækkelsesteori 12
Spilteori 12
Det internationale samfunds reaktioner 13
Hvis Iran på nuværende tidspunkt fortsætter deres atomprogram 14
De regionale og internationale konsekvenser af en iransk atomoprustning 17
Kunne USA finde på at starte krig mod Iran for at stoppe atomprogrammet? 17
Er Irans atomprogram en trussel mod sikkerheden i Mellemøsten? 19
Hvis det er muligt at stoppe atomprogrammet inden Iran besidder atomvåben 19
Hvis det ikke er muligt at stoppe atomprogrammet inden Iran besidder atomvåben 20
Konklusion 20
Litteraturliste 22
Bilag 23

Uddrag

Denne opgave vil så vidt muligt konkretisere konflikten omkring Irans atomprogram. Opgaven vil udvælge og uddybe de mest relevante aspekter set gennem historie- og samfundsfaglige briller.

Det gøres, velvidende, med den konsekvens, at ikke alle aspekter og aktører kan inddrages i opgaven. Opgaven tager udgangspunkt i forholdet mellem Iran og vesten, og hvordan historien har præget dette forhold. Opgaven vil til at starte med redegøre for de historiske begivenheder i sammenhæng med den iranske revolution. Dertil også en forhistorie til revolutionen og de vigtigste aktører i disse begivenheder.

Ved hjælp af kildekritik af Mohammad Reza Pahlavis bog Mit svar til historien og en tale af Ayatollah Khomeini, vil opgaven analysere og diskutere, hvad der ligger til grund for det iranske had mod vesten, og især USA. Derefter vil denne historiske viden blive brugt til at undersøge grundlaget for Irans nuværende atomprogram, og hvordan omverdenen har modtaget programmet.

Forhistorie
Konflikterne til grund for den islamiske revolution fører helt tilbage til 1950 hvor Shahen, Muhammed Reza Shah, havde en, for vesten, indbringende olieaftale. En stor del af befolkningen ønskede ligesom deres talsmand Muhammed Mossadeq at nationalisere olien. Mossadeq nød godt af mulighederne for at ytre sig op igennem 1940'erne, til at skabe sig et flertal af nationalistiske iranere.
Olieaftalen med vesten blev under Mossadeqs overtagelse af satsminister posten annulleret, og den iranske olie blev nationaliseret. Dette var dog en kort affære, da det amerikanske CIA i 1953 foretog et statskup på Mossadeq og genindsatte Shahen som landets leder. Den tidligere olieaftale blev
genindført, og Shahen styrede nu folket med hård hånd. Mange kritiserede Shahen for at være i lommen på vesten, især USA. Deraf kommer betegnelsen Den Hvide Revolution, som var Shahens mål om at vestliggøre Iran. Flere vestlige normer såsom kvindelig stemmeret blev indført i Shahens forsøg på at bringe Irans kultur tættere på vestens... Køb adgang for at læse mere

SRP om Irans atomprogram | Historie A og Samfundsfag A

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.